Medicinska sestra se razbolela do svinjskog gripa!?

Izvor: juGmedia, 06.Mar.2015, 09:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Medicinska sestra se razbolela do svinjskog gripa!?

LESKOVAC – Pacijentkinja sa grudnog odeljenja Opšte bolnice u Leskovcu sinoć je hitno prebačena na Infektivnu kliniku u Nišu zbog sumnje da boluje od svinjskog gripa.

Direktor bolnice Nebojša Dimitrijević kaže da klinička slika ukazuje na mogućnost virusa gripa H1N1, ali da dijagnoza još nije >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << potvrđena.

„U svakom slučaju reč je o nekom jačem gripu, pa ću danas naložiti zabranu poseta bolesnicma na bolničkom lečenju“, ističe Dimitrijević.

Prema saznanjima Jugmedie, pacijentkinja je medicinska sestra u Domu zdravlja u Lebanu. Ona je juče imala visoku temperaturu.

Svinjski grip izaziva virus influence H1N1, koji je nastao mutacijom humanog, ptičjeg i svinjskog virusa. Glavni način prenosa virusa sa čoveka na čoveka je putem kapljica koje se izbacuju tokom govora, kijanja ili kašljanja.

Ovaj tip gripa je već tri godine u cirkulaciji i javlja se istovremeno sa sezonskim gripom, ali ne postoji dovoljan kolektivni imunitet na njega. Kod obolelih od svinjskog gripa od simptoma se mogu javiti proliv i povraćanje, a ima i slučajeva upale pluća.

Simptomi gripa su povišena telesna temperatura, promuklost, upala grla, zapušen nos i curenje iz nosa, kijanje, kašalj, glavobolja, bolovi u mišićima, zamor.

(Kraj)mil

Nastavak na juGmedia...






Povezane vesti

Niš: Zbog gripa 9 hospitalizovano

Izvor: B92, 06.Mar.2015

Pacijentkinja sa grudnog odeljenja Opšte bolnice u Leskovcu hitno je prebačena na Infektivnu kliniku u Nišu zbog sumnje da boluje od svinjskog gripa...Direktor bolnice Nebojša Dimitrijević rekao je za agenciju Beta da je pacijentkinja prebačena prošle noći, a klinička slika ukazuje na mogućnost...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.