Kosovo: Usvojen zakon o Specijalnom sudu

Izvor: NoviMagazin.rs, 03.Avg.2015, 19:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovo: Usvojen zakon o Specijalnom sudu

Skupština Kosova večeras je po ubrzanoj proceduri razmatrila i u načelu usvojila predlog Zakona o specijalnom sudu.

Za usvajanje zakona su glasala 73 poslanika, dok je samo jedan glasao protiv. Sednici ne prisustvuju poslanici opozicije.

Prethodno je Vlada Kosova usvojila predlog Zakona o specijalnom sudu i predlog Zakona o pravnoj zaštiti i finansijskoj podršci osobama optuženim u sudskim procesima pred Specijalnim sudom.

Zamenik premijera Kosova sa >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Srpske liste, Branimir Stojanović je jedini glasao protiv predloga Zakona o pravnoj zaštiti i finansijskoj podršci osoba optuženih u sudskim procesima pred Specijalnim sudom.

Skupština Kosova je ranije danas posle više od pet sati rasprave usvojila amandman 24 na Ustav Kosova kojim je stvorena ustavna osnova za donošenje Zakona o specijalnom sudu, koji će suditi za pretpostavljene ratne zločine visokih zvaničnika OVK prema Rezoluciji Saveta Evrope.

Za usvajanja amandmana je glasalo 82, protiv je bilo 5, dok je jedan poslanik bio uzdržan.

U raspravi koja je usledila posle uvodne reči premijera Kosova Isa Mustafe poslanici su zavisno od partijske pripadnosti bili za ili protiv usvajanja amandmana 24 na Ustav Kosova.

Rasprava je bila oštra, polemička a nije se prezalo ni od međusobnih optužbi između poslanika.

Poslanici opozicije su bili mnogo aktivniji u suprotstavljanju amadmanu u odnosu na poslanike vlasti koji su bili manje aktivni.

Premijer Mustafa je najavio da će Vlada na vanrednoj sednici usvojiti već spreman predlog Zakona o Specijalnom sudu, koji će biti razmatran na vanrednoj sednici Skupštine Kosova koja će danas biti održana na zahtev Vlade.

Srpski poslanici glasali za amandmane za Specijalni sud

Svi poslanici Srpske liste podržali su danas izglasavanje ustavnih amandmana koji su neophodan korak u pravcu formiranja Specijalnog suda za ratne zločine OVK.

Predsednik Srpske liste Aleksandar Jablanović izjavio je Tanjugu da su poslanici Srpske liste na ovaj način pokazali odgovornost i jedinstvo i da očekuje usvajanje Zakona o specijalnom sudu.

"U Skupštini Kosova i Metohije danas nije učinjen ustupak ni Srbima na KiM, niti međunarodnoj zajednici, već se radi o koraku u pravcu ispunjenja obaveze da se kazne odgovorni za teške zločine iz perioda kada su pojedinci uzeli oružje i pravo u svoje ruke", rekao je Jablanović.

On je dodao da očekuje će danas da bude usvojen Zakon o specijalnom sudu kako bi, kako je kazao, počelo sa otvaranjem slučajeva i procesuiranjem okrivljenih pripadnika OVK.

Svi poslanici Srpske liste podržali su ustavni amandman i ponovo pokazali odgovornost i jedinstvo u radu, dodao je Jablanović.

On je ranije danas izjavio da je pojedinim poslanicima Srpske liste zaprećeno da će morati da napuste Kosovo ako u skupštini glasaju za amandamne za formiranje Specijalnog suda za ratne zločine OVK.

Počela sednica parlamenta, opzicija ne prisustvuje

Vanredna sednica kosovskog parlamenta na kojoj poslanici po hitnom postupku treba da usvoje dva zakonska predloga o Speciojalnom sudu počela je večeras sa zakašnjenjem.

Sednici na prisustvuju poslanici opozicije, navodi portal Kosova press.

Sednica je trebalo da počne u 21.00 sati, očekuje se da se glasa o dva nacrta zakona koje je usvojila kosovska vlada.

Reč je o predlozima zakona - Kancelarija specijalnog tužioca i predlog zakona o finansijkoj pomoći i pravnoj zaštiti za potencijalne optužene, koje je usvojila vlada pošto su prethodno danas u skupštini izglasani amandmani koji otvaraju put za osnivanje Specijalnog suda.

Kosovski parlament usvojio je popodne ustavne amandmane, čime je otvoren put za formiranje Specijalnog suda za zločine OVK.

Stojanović: Usvajanje amandmana velika i važna stvar

Zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović izjavio je večeras da je zadovoljan usvajanjem amandmana u Skupštini Kosova, koji će omogućiti formiranje Specijalnog suda za zločine OVK i da je time urađena velika i važna stvar.

On je dodao da je odluka doneta pod velikim pritiskom međunarodne zajednice i da je spoljni pritisak bio najvažniji da se ovakva odluka donese.

"Očigledno je da je moralo da se sprovede i sprovedeno je. Zakon o specijalnom sudu je prosleđen Skupštini i verujem da će večeras na vanrednoj sednici biti i usvojen", rekao je Stojanović za B92.

Na pitanje da li se plaši, nakon usvajanja amandmana, s obzirom na pretnje koje su upućivane srpskim poslanicima, Stojanović je rekao da se ne boji i da je obaveza srpskih političara na KiM da brane interes našeg naroda.

Dodaje da je bilo pretnji, ali da se nada da će se u istrazi, koja je pokrenuta, otkriti ko je pretio.

"Naš život na Kosovu nikad nije bio lak. Mi kao politički predstavnici delimo teret sa našim narodom i verujem da je danas urađena velika i važna stvar i da će se pravda konačno dočekati", zaključio je Stojanović.

Jevtić: Srbi neće podržati zakon o pomoći optuženima

Jedan od dvojice srpskih ministara u Vladi Kosova Dalibor Jevtić izjavio je večeras da Srbi neće podržati zakon o finansiranju i pravnoj pomoći osumnjičenima koje će procesuirati Specijapni sud za ratne zločine OVK.

Jevtić je u izjavi Tanjugu rekao da Srpska lista neće podržati zakon o finansiranju i pravnoj zaštiti osumnjičenih pred Specijalnim sudom koji je Vlada Kosova usvojila večeras.

On je dodao da je na sednici kosovske vlade to potvrdio i obrazložio zamenik premijera Kosova Branimir Stojanović.

Naravno podržaćemo Zakon o Specijalnom sudu za ratne zločine OVK, dodao je Jevtić, istakavši da očekuje večeras nastavk sednice i usvajanje Zakona o Specijalnom sudu koji će zaokružiti proces i otvoriti mogućnost da sud bude formiran i počne sa radom.

Komentarišući tok današnje sednice Skupštine Kosova, Jevtić je kazao da je ona protekla u duhu žestoke rasprave između albanskih opozicije i pozicije.

Sve ono što se čulo nije bilo prijatno jer je bilo dosta teških reči i optužbi koje ne doprinose onome čemu trežimo - pomirenju između dva naroda, kazao je Jevtić.

S druge strane vest da su usvojeni amandmani koji definišu formiranje Specijalnog suda vest je koja daje nadu da će oni koji su činili zločine imenom i prezimenom ipak odgovarati za svoja nedela, zaključio je Jevtić.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Skupština Kosova usvojila amandman o Specijalnom sudu

Izvor: Radio 021, 03.Avg.2015

Skupština Kosova je danas posle više od pet sati rasprave usvojila amandman 24 na Ustav Kosova kojim je stvorena ustavna osnova za donošenje Zakona o specijalnom sudu, koji će suditi za pretpostavljene ratne zločine visokih zvaničnika OVK prema Rezoluciji Saveta Evrope...Za usvajanja amandmana...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.