banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
Kategorije


Kako izgleda to?
Vaš glas
U fokusu
Regioni
Izvori
Arhiva

Korisnicki servisi

Naši sajtovi

Fan stranice

Promo



Karanfilić je jači od aspirina  

22.Maj.2003, 11:00, Izvor: Blic

Karanfilić je jači od aspirina

Zdravlje, vitka linija, energija, snaga, vitalnost... stvar su naših gena, ali u velikoj meri i naše ishrane. Hrana ima moć da podstiče um i podiže raspoloženje; ona može u naš mozak da ubrizga energiju od koje ćemo misliti brže i raditi bolje; može da smiri našu napetost i leči naše bolesti. Uz sve to, hrana je veliki zagađivač našeg organizma. Svetski bestseler 'Hrana vaš čudesni lek' Džina Karpera (Narodne knjige iz Beograda, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << tel: 011/3227-426;3226-427), koji je u među vremenu postao i domaći bestseler, uči nas kako da hranom lečimo naše bolesti: srca, bubrega, jetre, stomaka..., ali i kako da izlazimo na kraj s našim svakodnevnim stanjima kao što su pospanost, depresija, rasejanost, nemoć, bezvoljnost. U hrni je sve pa Karper, oslanjajući se na najozbiljnija istraživanja uzvikuje: 'Hrana je lek 21. veka!'

Korisno: Povrće razbija ugruške. Da biste onemogućili stvaranje krvnih ugrušaka, jedite voće i povrće bogato vitaminom C i vlaknima. Osobe koje jedu mnogo voća i povrća imaju veoma snažan sistem rastvaranja ugrušaka, što je pokazano u jednoj švedskoj studiji na 260 sredovečnih osoba. Osobe koje su jele vrlo malo voća i povrća imale su slabu aktivnost rastvaranja ugrušaka. Druge studije pokazuju da vitamin C i biljna vlakna, kojih ima mnogo u voću i povrću, takođe poboljšavaju mehanizme rastvaranja tromba i sprečavanju slepljivanja trombocita.

Dalje, vegetarijanci imaju manje fibrinogena koji stvara trombe, pogotovu oni koji uopšte ne jedu hranu životinjskog porekla, uključujući i jaja i mleko. Mogući razlog je taj što sastojci voća i povrća snižavaju nivo fibrinogena, dok ga životinjske masti i holesterol podižu. Vegetarijanci takođe imaju manje viskoznu krv nego osobe koje jedu meso, a na manju viskoznost ide i manji krvni pritisak. To je još jedan način na koji voće i povrće sprečavaju koronarno srčano oboljenje.

Korisno: Ljuti 'čili' začin - razarač ugrušaka.

Podaci o ovome dolaze sa Tajlanda, gde stanovnici jedu 'čili' papričice kao predjelo i kao začin, dajući krvi sastojke 'čili' paprika nekoliko puta dnevno. Istraživači smatraju da to može biti glavni razlog što se tromboembolizam vrlo retko javlja među Tajlanđanima.

Da bi dokazao ovu teoriju, hematolog dr Sukon Visudifan (Sukon Visudhiphan) i saradnici iz Siriraj bolnice u Bangkoku pristupili su jednom eksperimentu. Oni su domaće rezance od pirinča jako začinili svežim papričicama (dve kašičice mlevene paprike na 200 grama rezanaca). To su davali za obrok grupi od 60 zdravih studenata medicine. Četiri osobe, koje su činile kontrolnu grupu, jele su rezance bez začina. Vrlo brzo je došlo do povećanja aktivnosti rastvaranja tromba kod onih koji su jeli rezance sa začinom, ali se već posle 30 minuta sve vratilo na normalu. Kod onih, pak, koji su jeli nezačinjene rezance, ništa se nije dogodilo.

Efekat 'čili' začina je, dakle, bio kratkotrajan. Ipak, dr Visudifan smatra da često stimulisanje ljutim začinom kontinuirano čisti krv od ugrušaka, čineći Tajlanđane manje sklonim začepljenju arterija.

Korisno: Začini kao aspirin. Uzimajte začina da biste sprečili stvaranje krvnih ugrušaka. Dr Krišna Srivastava (Krishna Srivastava) sa Univerziteta u Danskoj ispitivao je 11 začina i našao da 7 od njih sprečavaju slepljivanje trombocita. Najdelotvorniji su karanfilić, đumbir, kim i kurkuma. 'Karanfilić je u tom pogledu jači od aspirina', kaže dr Srivastava. Glavni aktivni sastojak u karanfiliću je verovatno eugenol, koji pomaže u zaštiti trombocita čak i ako su već 'agregirani' (slepljeni). Dr Srivastava kaže da začini deluju preko sistema prostaglandina, slično aspirinu, crnom i belom luku.

Svi ovi začini su smanjivali stvaranje tromboksana, koji je snažan pokretač slepljivanja trombocita. Sastojci đumbira čak uspešnije sprečavaju sintezu prostaglandina nego lek indometacin, koji je poznat po svojoj jačini, kaže dr Srivastava.

Đumbir je dokazani antikoagulans, kaže dr Čarls Dorso (Charles Dorso) sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Kornel. On je napravio eksperiment na sebi. Kad njegova krv nije koagulisala kao obično, pomešao je malo mlevenog đumbira sa sopstvenim trombocitima i otkrio da su postali manje 'lepljivi'. Dr Dorso kaže da je aktivni sastojak đumbira gingerol, koji je hemijski sličan aspirinu.

Korisno: Tajna crne gljive. Da biste sprečili stvaranje ugrušaka, snabdevajte svoju krv lekom iz azijske crne gljive. Ona je veoma cenjena u tradicionalnoj kineskoj medicini zbog svojih povoljnih efekata na krv. Neki je nazivaju 'tonikom dugovečnosti'.

Nastaviće se...

Nastavak na Blic...   
      
Losa vest 10 Dobra vest 6

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva ovog sajta, već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite kako bi uklonili sporni sadržaj.