Ukrajina i Rusija će se složiti oko gasovoda?

Izvor: S media, 11.Avg.2011, 14:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina i Rusija će se složiti oko gasovoda?

Predsednik Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je da gasna saradnja njegove zemlje i Ukrajine nije jednostavan problem i da predstavlja "složeno pitanje".

Medvedev je precizirao, tokom razgovora sa njegovim ukrajinskim kolegom Viktorom Janukovičem u crnomorskom odmaralištu Soči, da će dve zemlje nastaviti intenizivne gasne pregovore sa ciljem da reše postoća sporna pitanja.

>> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Jat: Niko neće samo radnike

Janukovič je novinarima izjavio, uoči današnjeg susreta sa Medvedevom, da se nada kompromisu u gasnim pregovorima sa Rusijom.

"Mi ćemo obavezno razmotriti to pitanja.U interesu Ukrajine i Ruske Federacije da nađu komprimisno rešenje i mi ćemo raditi u tom pravcu", rekao je Janukovič.

Ranije, 24. maja, Janukovič je kazao, prilikom susreta sa predsednikom Upravnog odbora ruske kompanije "Gasprom" Aleksejom Milerom, da je gasni sporazum između Kijeva i Moskva, potpisan 2009. godine "nekorektan u odnosu na Ukrajinu."

Rusija gradi plutajuću nuklearku

Cena ruskog gasa za Ukrajinu bi trebalo, prema mišljenju Janukoviča, da bude osetno niža nego za evropske kupce, imajući u vidu, između ostalog, znatno kraće rastojanje između dve zemlje i time osetno niže transportne troškove.

Rusija odustaje od "Belene"?

Prema podacima ukrajinskog "Naftagasa" cena ruskog gasa za Ukrajinu u trećem kvartalu ove godine je utvrđena na 355 dolara za hiljadu kubika.

Sporazum koji su dve zemlje potpisale 19. januara 2009. godine u Moskvi predviđa, između ostalog, uslove za prodaju ruskog gasa u periodu do 2019. godine i tim aranžmanom je predviđeno da se, počev od 1. januara 2010. međusobni obračuni za isporuku i transport gasa obračunavaju prema evropskim standardima.

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ukrajina i Rusija će se složiti oko gasovoda?

Izvor: Capital.ba, 11.Avg.2011

MOSKVA, Predsjednik Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je da gasna saradnja njegove zemlje i Ukrajine nije jednostavan problem i da predstavlja 'složeno pitanje'. Medvedev je precizirao, tokom razgovora sa njegovim ukrajinskim kolegom Viktorom Janukovičem u crnomorskom odmaralištu Soči, da će dvije...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.