Radnici Goše opet u štrajku

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Maj.2017, 14:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radnici Goše opet u štrajku

Radnici fabrike Šinskih vozila Goša iz Smederevske Palanke ponovo su obustavili proizvodnju, jer nisu dobili obećanu isplatu od 30.000 dinara, predviđenu sporazumom sa poslodavcem.

Prema ranije postignutom sporazumu, poslodavac se obavezao da zaostale zarade, koje u proseku iznose preko 600.000 dinara po radniku, isplati u 16 mesečnih rata.

Pored toga, obavezao se da im poveže radni staži i uplati doprinose za penzijsko i zdravstveno osiguranje, koji im nisu uplaćivani >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << četiri godine zbog čega im nisu overene zdravstvene knjižice.

Predsednik Štrajkačkog odbora Milan Vujičić rekao je FoNetu da su zaposleni prekinuli generalni štrajk nakon tog sporazuma i interventne isplate od po 60.000 dinara, kao i obećanja da će sredinom protekle nedelje dobiti još po 30.000 dinara.

"Međutim, pošto se to nije dogodilo, radnici su ponovo obustavili rad", rekao je Vujičić.

On je kazao da je, dok je štrajk bio u prekidu, proizvedeno 11 teretnih vagona, ali da zbog nepoverenja između radnika i poslodavca, oni još nisu isporučeni.

"Poslodavac ŽOS 'Trnava', za koga smo proizveli te vagone, neće odmah da nam ih isplati, već traži da ih pošaljemo u Slovačku, pa tek kada stignu tamo da nam uplati novac, što mi ne prihvatamo jer su nas prevarili mnogo puta", ističe Vujičić.

Zbog toga se, po njegovim rečima, proizvedeni vagoni i dalje nalaze u krugu fabrike u Smederevskoj Palanci.

Vujičić je rekao da radnici Goše i dalje jedva preživljavaju i najavio radikalizaciju protesta, prvo ispred Skupštine opštine Smederevska Palanka, a potom i u Beogradu, ispred Ambasade Slovačke.

"Nakon protesta u Smederevskoj Palanci, sigurno ćemo protestovati i ispred Ambasade Slovačke u Beogradu. O tome ćemo se tek dogovoriti jer nam za prevoz 200 radnika treba četiri autobusa, a mi za to nemamo novca. Međutim, ako treba, ići ćemo i peške", rekao je Vujičić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Radnici Goše ne odustaju: Dužni im i 30 plata

Izvor: B92, 29.Maj.2017

Beograd -- Radnici fabrike šinskih vozila “Goša” uiz Smederevske Palanke i dalje štrajkuju. Oko 350 zaposlenih u poslednje tri godine ne prima redovnu platu...Na ime neisplaćenih zarada radnicima se duguje oko sedam stotina hiljada dinara...Radnici fabrike šinskih vozila “Goša” se osećaju...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.