Protest radnika Goše ispred Vlade Srbije

Izvor: NoviMagazin.rs, 22.Avg.2017, 10:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest radnika Goše ispred Vlade Srbije

Radnici fabrike šinskih vozila Goša iz Smederevske Palanke okončali su današnji prosatni protest ispred Vlade Srbije, a niko od predstavnika vlasti nije im se obratio.

Na protestu je bilo oko 100 radnika Goše koji su u štrajku od 28. marta ove godine zbog neisplaćenih zarada od 2014. godine, nepovezanog radnog staža i neoverenih zdravstvenih knjižica, a podršku su im dali radnici beogradskog IMT-a.

Učesnici protesta su na kratko blokirali saobraćaj >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << na raskrsnici ulica Nemanjina i Kneza Miloša, ali su novinarima rekli da ne želeli da izazivaju zastoje u saobraćaju i nezadovoljstvo građana već da vlasti skrenu pažnju da su prinuđeni da zaštitu svojih prava traže u Beogradu.

Oni su najavili nove proteste, verovatno sledeće sedmice, ako ne bude nađeno rešenje za isplatu zaostalih zarada i podsetili da im poslodavac duguje oko 30 plata.

Predsednik Štrajkačkog odbora Goše Milan Vujičić rekao je novinarima na protestu da je zahtev radnika te fabrike da im Vlada pomogne da ostvare svoja prava jer je pomagala i drugim privatnim firmama, kao što su Fijat, Gorenje i Agrokor.

On je naveo da danas izvršitelji u Goši plene imovinu po tužbi radnika koji su sudski tražili isplatu zaostalih zarada i da radnici ne znaju šta će zateći kad se vrate u fabriku.

"Nije nam jasno kako je država dozvolila da bivši vlasnik Goše, slovački Žos, sebi obezbedi zaradu od sedam miliona evra, tako što državi nije plaćao poreze, a sada premijerka Ana Brnabić tvrdi da je država uplatom doprinosa dala Goši 250.000 evra narodnih para. Zar nisu i onih sedam miliona evra narodne pare", zapitao je Vujačić.

Radnici, koji su u poslednja tri meseca primili samo 100 dinara, po njegovim rečima, od države traže i da stupi u kontakt sa vlasnikom te fabrike i da se nađe rešenje za njihove probleme.

Predsednica Asocijace slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) Ranka Savić rekla je novinarima da Vlada može da reaguje u slučaju Goše, iako je privatna kompanija.

"Država je trebalo da reaguje mnogo ranije, odmah kad je vlasnik Goše prestao da plaća poreze i doprinose", rekla je Savić i ocenila da je radnicima moguće isplatiti zostale zarade prodajom vagone koje su sami pravili.

Foto: Beta/Miloš Miškov

Zaposleni u Goši su u generalnom štrajku od 28. marta ove godine zbog neisplaćenih zarada od 2014. godine, nepovezanog radnog staža i neoverenih zdravstvenih knjižica.

Foto: Beta/Miloš Miškov

Goša zapošljava 358 ljudi i bila je u vlasništvu slovačke firme ŽOS koja je prodala kiparskoj kompaniji Lisnart za 4,2 miliona evra.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Radnici Goše protestuju ispred Vlade Srbije

Izvor: Capital.ba, 22.Avg.2017

SMEDEREVSKA PALANKA, Radnici fabrike šinskih vozila Goša iz Smederevske Palanke počeli su danas protest ispred Vlade Srbije i najavili nove proteste, ako ne bude nađeno rešenje za isplatu zaostalih zarada. Protest koji je počeo oko 10 časova, trajaće tri sata. Radnici, koji su u posljednja tri...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.