Prosvetari štrajkuju od ponedeljka

Izvor: B92, 21.Jan.2011, 17:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prosvetari štrajkuju od ponedeljka

Beograd -- Škole u Srbiji stupiće u ponedeljak, 24. januara u zakonski štrajk, pošto se predstavnici sindikata i vlade nisu uspeli da postignu dogovor.

Dogovoreno je da sindikati do ponedeljka dostave proračun o tome koliko bi ispunjenje njihovih zahteva opteretilo republički budžet i da se pregovori u ponedeljak nastave.

Kako je izjavio predsednik Sindikata "Nezavisnost" Tomislav Živanović, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u oko 300 škola, članica tog sindikata, u ponedeljak će časovi biti skraćeni na 30 minuta.

Sastanku, koji je trajao duže od dva sata u Ministarstvu finansija, prisustvovali su predstavnici sva četiri reprezentativna sindikata obrazovanja, kao i ministri prosvete i finansija Zzarko Obradovih i Diana Dragutinović.

Sindikati traže od vlade povećanje budžeta za prosvetu za 24,5 odsto, odnosno 20-ak milijardi dinara, da bi zaposleni na najjednostavnijim poslovima dobili zagarantovani minimalac, i da bi odnos koeficijenata za složenije poslove bio jednak odnosu pre zamrzavanja plata. Prosvetni radnici zahtevaju i isplatu jubilarnih nagrada za prethodne dve godine, zatim sredstva za isplatu otpremnina kolegama koji su još pre godinu dana otišli iz prosvete, kao i da odmah započnu pregovori o izmeni uredbe o koeficijentima zaposlenih u prosveti.

Sindikati su posle današnjeg sastanka ostali pri stavu da stupe u štrajk 28. januara i pri iznetim zahtevima, rekao je predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Leonardo Erdelji nakon sastanka u Ministarstvu finansija.

Predstavnici Vlade Srbije i četiri sindikata razgovarali su o zahtevima sindikata pred najavljeni štrajk, i mogućnosti Vlade Srbije da te zahteve ostvare, obzirom na ekonomsku situaciju u zemlji.

Štrajk zajednički organizuju Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, Sindikat radnika u prosveti Srbije, Granski sindikat "Nezavisnost", čiji su čelnici pozvali i četvrti - Sindikat obrazovanja Srbije, da u zajedničkom protestu dodju do ispunjenja zahteva.

Sindikat obrazovanja Srbije, takođe je najavio štrajk za 28. januar, ali uz skraćenje nastave na 30 minuta, a ne potpunu obustavu rada.

Sindikat obrazovanja Srbije podržava zahtev da se zaposlenima isplate preostale jubilarne naknade, a osim toga jedino još zahteva da planirana januarska povišica za prosvetare umesto dva odsto bude usklađena sa šestomesečnom inflacijom u protekloj godini, pri čemu bi povišica bila izmedju pet i šest procenata.
Pogledaj vesti o: Skraćeni časovi

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Prosvjetari štrajkuju od ponedjeljka

Izvor: Capital.ba, 21.Jan.2011

BEOGRAD, Škole u Srbiji stupiće u ponedjeljak, 24. januara u zakonski štrajk, pošto predstavnici sindikata i vlade nisu uspjeli da postignu dogovor. Dogovoreno je da sindikati do ponedjeljka dostave proračun o tome koliko bi ispunjenje njihovih zahtjeva opteretilo republički budžet i da se pregovori...

Nastavak na Capital.ba...

Zbog štrajka skraćeni časovi od ponedeljka

Izvor: Blic, 22.Jan.2011, 01:25

U pojedinim školama u Srbiji od ponedeljka će časovi trajati 30 minuta jer predstavnici tri sindikata, prosvetara i Vlade nisu uspeli da se dogovore po pitanju povećanja zarada, isplaćivanja jubilarnih nagrada i zaostalih otpremnina...Ovo je za "Blic” potvrdio Tomislav Živanović iz Sindikata...

Nastavak na Blic...

Nezavisnost: Od ponedeljka skraćenje časova na 30 minuta

Izvor: EMportal, 22.Jan.2011

Granski sindikat prosvetnih radnika "Nezavisnost" počeće u ponedeljak, 24. januara, štrajk skraćenjem časova na 30 minuta, najavio je danas predsednik tog sindiakta Tomislav Živanović.

Nastavak na EMportal...

Od ponedeljka skraćeni časovi

Izvor: Studio B, 22.Jan.2011

Granski sindikat prosvetnih radnika "Nezavisnost" počeće u ponedeljak, 24. januara, štrajk skraćenjem časova na 30 minuta, najavio je predsednik tog sindiakta Tomislav Živanović.."Nezavisnost" najavljuje i mogućnost potpune obustave rada koju drugi prosvetni sindikati najavljuju od 28. januara...Ministar...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.