Izvor: B92, 02.Apr.2009, 16:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Četvrti dan štrajkuju glađu

Kragujevac -- Radnici fabrike za preradu kože "Partizan" su nastavili štrajk glađu tražeći od većinskog vlasnika da pregovaraju o socijalnom programu.

Radnici koji četvrti dan štrajkuju glađu traže i da se poveže radni staž zaposlenima od 2004. godine. Predsednik štrajkačkog odbora Svetozar Bojanić kazao je da su radnici odustali od zahteva da im se isplate dugovanja veća od 200 miliona dinara za period od 2000. godine. Kako je naveo, štrajkuje glađu 40 >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << radnika od 72 štrajkača koji su u ponedeljak započeli protest.

Njih devet ima zdravstvene probleme, ali odbijaju vodu, a neki čak i lekove, kazao je Bojanić.

"Lekari Hitne pomoći svakoga dana obilaze štrajkače u fabrici i pružaju pomoć, jutros su davali infuziju i injekcije onim kolegama koji se osećaju loše ", rekao je Bojanić.

"Tražimo od većinskog vlasnika da poveže radni staž zaposlenima od 2004. godine i sačini socijalni program za radnike koji žele da napuste fabriku i odu na tržište rada", rekao je on.

Od vlasnika se traži i da plati sve sudske i advokatske troškove po osnovu pravosnažnih rešenja koja su doneta u korist radnika

Partizana.

Bojanić je rekao da je Štrajkački odbor juče po podne pozvao većinskog vlasnika na pregovore o socijalnom programu, ali da još nema odgovora.

Podršku radnicima Partizana koji štrajkuju glađu pružili su sindikati Zastava automobila, Zastava oružja, Autosaobraćaja, kao i sindikat Nezavisnost Udruženja zdravstvenih radnika Beograda.

Bojanić je rekao da je sindikalce posetio i političar Aleksandar Vulin, a najavljen je za sutra dolazak gradonačelnika Kragujevca Veroljuba Stevanovića.

Fabrika za preradu sirove kože Partizan prodata je 2004. godine, a privatizacija je raskinuta posle tri i po godine.

Firma je drugi put prodata u novembru 2008. godine, a radnici smatraju da je to učinjeno prodajom 70 odsto akcija, na nelegalan način po

hitnom postupku.

Partizan je prodat Aleksandru Aleksiću, sinu vlasnika preduzeća "034" koje se nalazi pored fabrike kože.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Štrajk glađu se nastavlja

Izvor: Capital.ba, 02.Apr.2009

KRAGUJEVAC, Radnici kragujevačke Fabrike za preradu sirove kože 'Partizan' četvrti dan štrajkuju glađu, nekolicini je od jutros bila potrebna ljekarska intervencija, a dvoje je primilo infuziju, saopštio je predsjednik Štrajkačkog odbora Svetozar Bojanić. Štrajk, koji traje više od tri mjeseca,...

Nastavak na Capital.ba...

Ugroženi životi kožara

Izvor: Danas, 02.Apr.2009

Štrajk glađu 40 radnika fabrike kože Partizan u Kragujevcu, koji traje od početka nedelje, najozbiljnije prerasta u ljudsku dramu obespravljenih, gladnih i zdravstveno sve ugroženijih štrajkača, od kojih šestoro od prekjuče, pored hrane, odbija i vodu ili bilo kakav drugi napitak. Otuda su medicinske...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.