Autoput Bar-Boljare gradiće Hrvati

Izvor: B92, Tanjug, 10.Jun.2009, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Autoput Bar-Boljare gradiće Hrvati

Podgorica -- Crnogorska vlada je potpisala ugovor o koncesiji za autoput Bar-Boljare, na granici sa Srbijom, sa hrvatskim konzorcijumom koji predvodi splitski Konstruktor.

Ministar saobraćaja Andrija Lompar kaže da će prvo graditi najzahtevnija deonica od Podgorice do Mateševa, koja košta ukupno 904 miliona evra, a ukupna vrednost iznosi 2,77 milijardi evra.

Autoput od Bara do Boljara, kako >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je saopštila Vlada Crne Goe, biće dug 169,2 kilometra, a po projektu hrvatski graditelji će morati da probiju 48 tunela i izgrade 107 mostova i vijadukata.

Cela investicija je najveća do sada u Crnoj Gori i najveći izvozni posao za Hrvatsku. U tom poslu Vlada Crne Gore obezbediće 1,74 milijarde evra. Početak izgradnje autoputa predviđen je za drugu polovinu ove godine, a završetak krajem 2016. godine.

"Hrvatski konzorcijum je dužan da tri meseca nakon potpisivanja obezbedi dokaz da je nabavio polovinu potrebnog novca, a naredna tri meseca i ostatak. Ukoliko to ne uspe, Vlada može da produži rok, odnosno da odluči da počne pregovore sa drugorangiranom kompanijom na tenderu", kazao je prošle nedelje Lompar.

Konstruktor je, kako je rekao, angažovao Zagrebačku banku da, kao aranžer projekta, obezbedi potreban novac. "Teško je bilo naći domaće resurse za ovako obiman posao. Tim pre što je ovo prvi projekat javno privatnog partnerstva i prvi autoput u Crnoj Gori", rekao je on.

Vlada je, kako je objasnio Lompar, odvojila 100 miliona evra za izgradnju prve deonice autoputa, a taj će novac biti uplaćivan investitoru u četiri tranše kao stimulacija. Udeo vlade je i 20 miliona evra za eksproprisanje zemljišta za prvu deonicu autoputa.

Do sada je urađena detaljna procena za prvih 10 kilometara za šta će troškovi eksproprijacije biti ukupno 2,7 miliona evra. To je, kako je naveo Lompar, najskuplja deonica, jer ima najviše privatnih parcela.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Hrvati grade autoput Bar-Boljare

Izvor: YU-Build.rs, 09.Jun.2009, 16:37

Crnogorska vlada usvojila je ugovor o koncesiji za autoput Bar-Boljare, na granici sa Srbijom, sa hrvatskim konzorcijumom koji predvodi splitski Konstruktor.

Nastavak na YU-Build.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.