Zbog bosanskog jezika godinama čeka 139 predmeta

Izvor: RTS, 03.Jun.2015, 11:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbog bosanskog jezika godinama čeka 139 predmeta

U prijepoljskom Osnovnom sudu 139 predmeta godinama čeka sudskog tumača za bosanski jezik, potvrdio je Tanjugu predsednik tog suda Mileta Bezarević.
Bezarević je precizirao da je 78 predmeta u krivičnoj, 36 u parničnoj i 25 u vanparničnoj materiji.
"Imamo slučajeva teških krađa, teških telesnih povreda, njima trenutno ne preti zastarelost, međutim, ukoliko se nastavi sa ovakvom praksom to >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << bi se moglo dogoditi", naveo je Bezarević Tanjugu.
On je ocenio da zahtevi prevođenjem sa srpskog na bosanski jezik usporavaju rad sudova. Međutim, Bezarević naglašava, da je na sudijama da primenjuju zakone.
"Do sada je postojao jedan prevodilac, Milorad Bejatović iz Novog Sada, ali objavljen je oglas za imenovanje trojice u Višem sudu u Užicu, i isto toliko u Višem sudu u Novom Pazaru", kazao je Bezarević.
On je izrazio očekivanje, da će nakon toga, situacija biti mnogo bolja i da će sudski postupci teći mnogo brže. Predsednik Osnovnog suda je objasnio da će prevodioci, njih trojica, sa srpskog na bosanski jezik koji budu postavljeni u Užicu pokrivati pored tog grada, Priboj, Požegu i Prijepolje.
Bezarević je dodao da će prevodioci, koji budu imenovani u Novom Pazaru, pored te opštine pokrivati Sjenicu i Tutin.
Prema rečima predsednika prijepoljskog Osnovnog suda u toj instituciji 6.858 predmeta je u postupku.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

NEMA TUMAČA Zbog bosanskog jezika godinama čeka 139 predmeta

Izvor: Blic, 03.Jun.2015

U prijepoljskom Osnovnom sudu 139 predmeta godinama čeka sudskog tumača za bosanski jezik, potvrdio je danas Tanjugu predsednik tog suda Mileta Bezarević...On je precizirao da je 78 predmeta u krivičnoj, 36 u parničnoj i 25 u vanparničnoj materiji..."Imamo slučajeva teških kradja, teških telesnih...

Nastavak na Blic...

Prijepolje: Nema suđenja, čeka se na bosanski

Izvor: Mondo, 03.Jun.2015

Predsednik Osnovnog suda u Prijepolju Mileta Bezarević potvrdio je da 139 predmeta u krivičnoj, parničnoj i vanparičnoj materiji već godinama "stoji u fiokama" i čeka sudskog tumača za bosanski jezik...Foto: Screenshot..On je ocenio da zahtevi za prevođenje sa srpskog na bosanski jezik, kao jedan...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.