Završni ispit male mature sličan prijemnom

Izvor: S media, 06.Sep.2010, 16:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završni ispit "male mature" sličan prijemnom

Završni ispit koji će na kraju ove školske godine prvi put polagati učenici osmog razreda neće se mnogo razlikovati od kvalifikacionog ispita, s tim što verovatno zadaci na tom testu neće biti unapred poznati, rekla je danas predsednica Nacionalnog prosvetnog saveta Desanka Radunović.

Nacionalni prosvetni savet (NPS) je pripremio Predlog programa završnog ispita i prosledio ga Ministarstvu prosvete, rekla je Desanka Radunović, navodeći da u >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << ovom trenutku ne može da precizira da li ministar prosvete može da promeni predloženi tekst.

Prema tom predlogu, na ispitu nema poznatih zadataka, odnosno pitanja preuzetih iz zbirke za pripremu ispita.

Umesto toga, NPS je precizirao procente zadataka koji odgovaraju različitim nivoima postignuća obrazovnih standarda: 50 odsto zadataka odgovaralo bi standardima sa osnovnog nivoa, 30 odsto standardima sa srednjeg nivoa i 20 procenata pitanja sa naprednog nivoa.

Poznati zadaci motivišu učenike da uče napamet, bez razumevanja, od čega nema nikakve koristi, pa je u tom delu i bila osnovna primedba NPS na predlog programa koji je pripremio Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovnja i vaspitanja, rekla je Radunovićeva.

Novi predlog omogućava većini učenika da urade bar neke od zadataka, kao i da se izvrši rangiranje radi upisa u srednju skolu, rekla je ona i navela da, pošto nema "praga znanja", svi koji izadju na ispit mogu da se upišu u neku srednju školu na osnovu uspeha u osnovnoj školi i rezultata na prijemnom ispitu.

Takodje, završni ispit moraju polagati svi koji su završili osnovnu školu, ne samo djaci koji žele da nastave školovanje u cetvorogodišnjoj srednjoj školi, rekla je ona i navela da će na ispitu biti zadaci iz matematike i srpskog (maternjeg) jezika.

Radunovićeva je navela da će ispit trajati 120 minuta i polagaće se u matičnoj osnovnoj školi, a da će se koncept završnog ispita svake godine razvijati i unapredjivati.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Završni ispit "male mature" sličan kvalifikacionom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Sep.2010

BEOGRAD -..Završni ispit koji će na kraju ove školske godine prvi put polagati učenici osmog razreda neće se mnogo razlikovati od kvalifikacionog ispita, s tim što verovatno zadaci na tom testu neće biti unapred poznati, rekla je danas predsednica Nacionalnog prosvetnog saveta Desanka Radunović...Nacionalni...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.