Izvor: Politika, 24.Okt.2014, 22:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaustavljena dodela Novembarske nagrade zbog navodnog pritiska na žiri

Pančevo – Odmah nakon što su objavljena imena laureata prestižnog gradskog priznanja Novembarske nagrade, koje se dodeljuje za Dan grada Pančeva, oglasio se gradonačelnik Pavle Radanov sa saznanjem da su članovi žirija nedeljama bili pod pritiskom kako bi glasali za određene kandidate. Radanov je i najavio da će tražiti da Skupština raspusti žiri, te da očekuje da nadležni organi utvrde ko je i na koji način uticao na odluku žirija.

– Pojedini članovi žirija su me >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << obavestili da su neke grupe i lica vršili pritisak na rad i odlučivanje žirija. Obavešten sam da je bilo svega… neviđenih pritisaka, a da su neki članovi žirija vođeni i na ručkove i večere. To ne možemo da dopustimo, jer da nismo grad, da nismo država, bili bismo poluprivatna mafijaška družina. Zbog toga, kao gradonačelnik, predlažem da ove godine ne bude dodeljena Novembarska nagrada, a Skupštini grada ću predložiti da rasformira žiri – kaže gradonačelnik Pančeva.

– Protiv onih koje je žiri predložio i izabrao lično nemam ništa, jer su sigurno ispravni ljudi, ali ne možemo da dozvolimo da se devalvira ovo visoko priznanje. Ko je vršio pritisak, treba da utvrde drugi organi, policija verovatno – kaže Radanov.

Oglasio se i potpredsednik komisije za dodelu Novembarske nagrade, Miodrag Radojković, koji je i član Gradskog veća. On je podelio sa novinarima nekoliko „dobro čuvanih tajni” – da su sve komisije uvek bile političke, da žiri nije zanavljan preko deset godina, da su kriterijumi iz Brozovog vremena, kao i da članovi žirija rade bez nadoknade.

– Možda je bilo lobiranja, ali to nije nešto što je zabranjeno. Meni se niko nije žalio, a na sastanku komisije to niko nije pomenuo, sve je proteklo u najboljem redu. Mislim da je ovde reč o nekom međustranačkom problemu – kaže Radojković.

Neki članovi žirija su toliko uvređeni nastupom prvog čoveka grada, da nisu hteli ni da ga komentarišu, ali ima i onih koji su ga kategorički odbacili. Na naše pitanje da li su članovi žirija „trampili” nagrade za večere, Aleksandra Trajkovski, član trinaestočlanog žirija, kaže:

– Član žirija sam od 2009. godine, znači bila sam i za vreme prethodne vlasti. Nikada niko na mene nije imao uticaj. Niti sam bila na nekakvim večerama, niti sam imala bilo kakve pozive. Glasala sam po svojoj savesti, kao i uvek do sada.

 – Zaprepašćen sam zbog iznošenja odvratnih laži o prodaji časti za večeru, koje je izrekao gradonačelnik . Duboko sam uvređen ovakvim lažnim, sramotnim i bahatim rečima bez ijednog dokaza. Lično ću insistirati da se dokraja istraži istina i u policiji, i u kafanama, i njegovoj stranci i tužiću ga sudu, jer neću preći preko ovakvih uvreda – kaže član žirija Mirko Kovačević.

Sve ovo se dešavalo tokom zasedanja gradske Skupštine koja je odlučila da za počasnog građanina Pančeva bude proglašen Majkl Davenport, ambasador Evropske unije u Srbiji.

Laureati

Po odluci žirija za dodelu Novembarske nagrade, ove godine laureati su: Zoran Rotar, u oblasti kulture, dr Slobodan Ovuka, specijalista ginekologije i akušerstva, Predrag Starčević, učitelj OŠ „Jovan Jovanović Zmaj” i Udruženje „Srpska Sparta” u oblasti humanitarnog rada.

O. Janković

objavljeno: 25.10.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.