Zapadne ambasade podržavaju Paradu ponosa

Izvor: Blic, 29.Sep.2011, 12:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zapadne ambasade podržavaju Paradu ponosa

"Ustav Srbije i Zakon o zabrani diskriminacije zabranjuju bilo kakvu direktnu ili indirektnu diskriminaciju po bilo kom osnovu, uključujući seksualnu orijentaciju i rodni identitet. Ovakvim pravnim okvirom Srbija je poslala jasnu poruku da je posvećena zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda", kaže se u izjavi nemačke ambasade. Podršku održavanju ovogodišnje Parade ponosa dale su i ambasade Holandije, Švedske i Norveške.

Nemačka ambasada je pohvalila srpske vlasti, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << a posebno policiju, zbog obezbeđivanja Parade ponosa održane 2010. godine, dodajući da su time pokazali rešenost da odbrane Ustavom garantovana prava, uprkos nasilju koje su izazvali demonstranti u nameri da spreče Paradu ponosa.

"Planirano je da se ove godine Parada održi 2. oktobra. Želimo da ohrabrimo vlasti u Srbiji da još jednom omoguće građanima Srbije da izraze svoje pravo na okupljanje i izražavanje, nezavisno od uverenja, porekla ili seksualne orijentacije. Zabrinuti smo zbog izveštaja o pretnjama protiv Parade i njenih organizatora i pozivamo vlasti u Srbiji da preduzmu sve potrebne mere za bezbednost ovog događaja", kaže se u saopštenju.

Amnesti internešenel podržava Paradu ponosa

Ističe se da osim ovog događaja koji se dešava određenog dana, prava garantovana Ustavom, a naročito princip antidiskriminacije, bi trebalo u potpunosti podržavati i sprovoditi tokom cele godine.

"U tom smislu pozivamo na širu društvenu debatu kako bi se suprotstavili pogrešnim shvatanjima u vezi sa LGBT pitanjima i kako bi promovisali osnovne principe i vrednosti Evropske unije, uključujući pitanja poštovanja ljudskih prava i osnovnih sloboda, toleranciju, različitost i jednaku šansu za sve građane", piše u saopštenju.

"Podsećamo na ovogodišnju izjavu visoke predstavnice Ketrin Ešton, koju je dala u ime Evropske unije povodom Međunarodnog dana protiv homofobije, a koju je podržala i Srbija", zaključuje se u izjavi nemačke ambasade.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zapadne ambasade podržavaju Paradu ponosa

Izvor: S media, 29.Sep.2011

Ambasade više zapadnih zemalja u Srbiji pozvale vlasti u Srbiji da omoguće gradjanima da izraze svoje pravo na okupljanje i izražavanje, nezavisno od uverenja, porekla ili seksualne orijentacije. ..Povodom predstojeće Parade ponosa, zakazane za nedelju, ambasada Nemačke izrazila je zabrinutost...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.