Zambija prvi inostrani korisnik kineskog školsko-borbenog aviona L-15 (JL-10)

Izvor: TangoSix.rs, 26.Sep.2016, 08:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zambija prvi inostrani korisnik kineskog školsko-borbenog aviona L-15 (JL-10)

Na međunarodnoj izložbi naoružanja „AAD-2016“ koja je od 14. do 18. septembra održana u Južnoafričkoj Republici najveća ’’zvezda’’ bio je kineski školsko borbeni avion HAIG L-15 sa oznakama Ratnog Vazduhoplovstva Zambije.
Osim na statici vazduhoplov se mogao videti i u letačkom delu programa a ovim prikazivanjem je definitivno potvrđeno da je Zambija prvi strani korisnik ovog tipa aviona.
Predstavnici kineske kompanije CATIC koja se bavi izvozom >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << i uvozom naoružanja odbili su da za magazin IHS Jane’s Defense Weekly komentarišu broj prodatih aviona ali su potvrdili da je u julu mesecu ove godine Zambiji isporučena prva tranša L-15 a da će ostatak naručenih aviona biti predato početkom 2017.
Zambijski L-15AFT na izložbi AAD-2016.Prethodni izveštaji govore o tome da je 2014. godine naručeno 6 aviona a za sada su viđena samo avioni sa ev. brojevima AF1001 i 1003 pa se pretpostavlja da su dva i isporučena (mada je moguće da je stigao i treći AF1002).
Na „AAD-2016“ se moglo videti da je Zambija nabavila školsko-borbenu verziju L-15AFT a avion na statici je bio izložen sa arsenalom naoružanja koje može da ponese.
Ispred L-15 mogao se videti kontejner PC-2AI sa topom kalibra 23 mm koji se montira na centralni podtrupni nosač, 12-cevni saćasti lanseri HF-18D nevođenih raketnih zrna kalibra 57 mm, zatim infracrveno samonavođene rakete vazduh-vazduh PL-5E, inercijalno i  GPS vođene bombe LS-6, protivbrodske rakete TL-10, nevođene bombe kalibra 250 i 500 kg.
Novinarima se obratio i jedan od prvih zambijskih pilota na L-15, major Paul Besa koji je za IHS Jane’s rekao da isporuka L-15 predstavlja prekretnicu za njihovo Ratno Vazduhoplovstvo jer su dobili višenamenski lovac 3. generacije sa električnim komandama leta (tzv. fly-by-wire).
Dodao je da su avioni ušli u sastav 15. eskadrile, Komande Vazdušne odbrane na aerodromu Lusaka i da je za njihove avione naručen kompletan paket naoružanja koje L-15 može da nosi.
Kineski trenažni JL-10 (L-15AJT).Major Besa je inače ranije leteo na avionu K-8 a sa svojim kolegama je u Kini završio obuku na L-15 koja se nastavlja i u Zambiji.
Predstavnici korporacije CATIC izjavili su da se uz varijantu L-15 koji je dobila Zambija može isporučiti i višenamenski impulsno-doplerski radar ali nisu precizirali da li ih zambijski avioni imaju. Takođe spomenuli su i kontejner sa nišansko-navigacjskom opremom za koju se kaže da je naručena.
Osoba za odnose sa javnošću CATIC-a rekla je i da će uskoro biti objavljeni i drugi izvozni ugovori za L-15 a da je Zambija za sada jedini strani kupac koja je uvela avion u naoružanje ali da ona nije jedina država koja ih je naručila.
Naknadno se pojavila informacija da je pored 6 aviona naručeno još 6 L-15AFT a da će u narednih 5 godina biti naručeno i 12 primeraka u supersoničnoj verziji. Pre nego što je Zambija dobila varijantu L-15AJT u sastav Ratnog Vazduhoplovsta NR Kine uvedena je trenažna verzija L-15AJT (advanced jet trainer) koja ima službenu oznaku JL-10.
Zambija je već više od 20 godina tradicionalni kupac kineskog naoružanja. Od vazduhoplova su u tom periodu, osim novopristiglih L-15, nabavili i 16 školsko-borbenih aviona K-8 ’’Karakorum’’, 8 lakih transportera Y-12 ’’Turbo Panda’’, dva transportera MA60 i 7 višenamenskih helikoptera Z-9 ’’Haitun’’ (licencni francuski AS-365/565 ’’Dauphin/Panther’’).
The post Zambija prvi inostrani korisnik kineskog školsko-borbenog aviona L-15 (JL-10) appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.