Zakon o PIO: U narednih 48 sati rešenje za sindikalne zahteve?

Izvor: Blic, 03.Nov.2010, 00:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zakon o PIO: U narednih 48 sati rešenje za sindikalne zahteve?

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanovoić i predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) Ranka Savić saopštile su danas da su pregovori Vlade Srbije i sindikata o penzionom zakonu otišli korak dalje i izrazile nadu da će se u narednih 48 sati pronaći adekvatno rešenje za sindikalne zahteve.

Danas smo korak dalje ka mogućim rešenjima u izuzetno teškoj ekonomskoj situaciji u kojoj sindikati, u ime građana Srbije, zabrinuti za njihovu sadašnjost >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i budućnost, rade ono što jeste deo očekivanih aktivnosti sindikata, rekla je Dejanovićeva.

Ona je ocenila da raduje činjenica da je bilo konstruktivnih razgovora u vladi i da je obostrano procenjeno da predah od 48 sati daje mogućnost da se još jednom najozibiljnije razmotre svi zahtevi sindikata koji se odnose na visinu penzija, beneficirani radni staž i dužinu radnog staža žena.

Očigledno je da će vlada morati da zausme sopstvene stavove i da će zbog toga, možda, imati određene konsultacije sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda", istakla je Dejanovićeva.

Vlada Srbije je pod pritiskom sindikata povukla Predlog izmena i dopuna Zakona o PIO iz skupštinske procedure. Sindikalci traže izmenu pojedinih odredbi koje se uglavnom odnose na mehanizme zaštite primanja najstarijih sugrađana, a koje nisu prihvatljive za MMF. Ukoliko njihovi zahtevi ne budu usvojeni, sindikati najavljuju potpisivanje peticije za opoziv vlade, proteste u većim gradovima i generalni štrajk koji će, kako kažu, dovesti toga da Srbija stane.

Ona je izrazila uverenje da će se pronaći najbolje moguće rešenje, istakavši da je povlačenje Zakona o PIO iz skupštinske procedure dokaz da se socijalnim dijalogom mogu rešiti delikatne situacije.

"Gajim nadu da ćemo za 48 sati imati pozitivan dogovor između sindikata i vlade", rekla je predsednica parlamenta nakon razgovora sa predstavnicima ASNS-a.

Savićeva je rekla da su predstavnici ASNS obavestili predsednicu parlamenta dokle se došlo u pregovorima Vlade i sindikata i dodala da je veoma zadovoljna njenim razumevanjem kao predstavnika zakonodavne vlasti. Ona je istakla da ono što je danas delegacija ASNS čula od predsednice ohrabruje sindikate da istraju u svojoj borbi.

Danas su pregovori dostigli viši nivo, odnosno vlada je stavila moratorijum od dva dana kada će se, kako nam je premijer rekao, nastojati da se u petak izađe sa predlogom rešenja o sindikalnim zahtevima, rekla je Savićeva.

Ona je istakla da su svi svesni ekonomskog i socijalnog trenutka u kome se nalazi Srbija, što, kako je rekla, ohrabruje, ali uliva nadu to što postoji spremnost zakonodavne vlasti da pomogne sindikatima u rešavanju problema nastalih u tako teškom trenutku.

Čolaković: Sindikati učestvovali u izradi zakona, a sada uslovljavaju

Predstavnici reprezentativnih sindikata su pre tačno godinu dana učestvovali u pripremi izmena i dopuna Zakona o penzijsko invalidskom osiguranju (PIO) i tada nisu imali nijednu primedbu, rekao je Tanjugu šef poslaničke grupe PUPS-a u republičkom parlamentu Momo Čolaković.

On je rekao da je u najmanju ruku čudno da sindikati, koji su pre godinu dana učestvovali u izradi izmena i dopuna Zakona o PIO, i tada nisu imali nijednu primedbu, a sada uslovljavaju njegovo usvajanje.

U najmanju ruku čudi to što su se sindikati pobunili tek kada su izmene i dopune penzionog zakona usvojene u Vladi Srbije i upućene u skupštinsku proceduru”, rekao je Čolaković podsetivši da je radna grupa na izradi tog zakonskog akta radila od jeseni 2009. godine do proleća ove godine.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Sindikati poručuju: Sutra je dan D za buduće penzionere!

Izvor: Press, 03.Nov.2010

Pregovori predstavnika sindikata i Vlade u vezi sa izmenama Zakona o PIO nastaviće se sutra, nakon čega će sindikati odlučiti da li će započeti prikupljanje potpisa za smenu premijera Cvetkovića i njegovih ministara, najavljuje za Press predsednica Asocijacije nezavisnih sindikata Srbije Ranka...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.