Verbić: Obrazovanje, prilika za svako dete

Izvor: RTS, 20.Okt.2014, 19:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Verbić: Obrazovanje, prilika za svako dete

Ministar prosvete Srđan Verbić kaže da obrazovanje mora da prati savremene tokove evropskog sistema obrazovanja, da neguje duh tolerancije i da stvori obrazovanje koje će pružiti priliku svakom detetu.

Ministar Verbić je govorio na komemorativnoj akademiji u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji osnovanoj pre 181. godinu, koja obeležava svoj dan i sećanje na stradanje đaka i profesora 21. oktobra 1941. godine u Drugom svetskom ratu.

"Naš zadatak je da stvorimo obrazovanje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koje će pružiti priliku svakom detetu, bez obzira iz kog dela zemlje dolazi i koji mu je maternji jezik, da li je pripadnik neke od osetljivih grupa ili je izuzetno ambiciozan i napredan", rekao je Verbić.

Verbić je dodao da je unapređenje sistema obrazovanja dugotrajan i težak posao u kome moraju da učestvuju svi njegovi činioci, svi zajedno, ne samo oni koji rade u obrazovnom sistemu nego svi koji žive u Srbiji jer su svi zainteresovani i na neki način akcionari obrazovnog sistema ove zemlje.

Prema rečima Verbića, svuda u svetu je obrazovanje pred ogromnim izazovima i to nije karakteristika samo Srbije.

"Niko ne može da napravi prognozu šta će nam biti potrebno za pet ili deset godina", rekao je Verbić i zaključio da danas najvažnije poneti iz jedne gimnazije veštinu kako da se uči. 

Ministar Verbić je prethodno posetio najstariju škole u Šumadiji - OŠ "Prota Stevan Popović" u selu Čumić kod Kragujevca, gde je poručio da je važno da zaposleni u školama rade i na razvojnim projektima za proširivanje delatnosti škola.

"Proširivanje delatnosti nije važno samo za seoske, već za sve škole u celini zato što postoje mogućnosti, znanje, tehnički uslovi da zaposleni u školama rade još nešto sem nastave", rekao je Verbić i dodao da je cilj da sve škole rade jednosmenski.

U tom slučaju, dodao je, škole bi imale dovoljno vremena da pružaju usluge ne samo đacima iz te škole, već i iz drugih, a i lokalnoj zajednici.

Direktor škole Aleksandar Jovanović govorio je o razvojnim projektima na kojima ta škola radi, među kojima je i obrazovni turizam.

Jovanović je dodao da je reč o formiranju etno parka "Protino selo" u blizini škole koje bi moglo da postane mesto koje bi posećivali đaci iz cele Srbije, jer je reč o školi koja je 2014. obeležila 222 godine postojanja i među pet je najstarijih u zemlji.

Osnovna škola "Prota Stevan Popović" izgrađena je 1792. godine i danas je pred rušenjem. Škola sa istim nazivom preseljena je i nalazi se na dva kilometra od prve Protine škole.

Školu pohađa 126 učenika u 10 odeljenja.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.