Varšavljani odaju počast herojima Varšavskog geta

Izvor: Akter, 19.Apr.2015, 15:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Varšavljani odaju počast herojima Varšavskog geta

Varšavu su danas preplavile hiljade žutih papirnih narcisa koje Varšavljanima deli 850 volontera da ukrase odeću u znak pošte Jevrejima, herojima Ustanka u Varšavskom getu koji je izbio na današnji dan 1943. godine

"Pamtim prve dane Ustanka i jedinu pomoć koju smo mogli da im pružimo - da pomognemno da pobegnu. Ali oni to nisu hteli. Odabrali su da ostanu da se bore. Ostali su sa namerom da pokažu da neće moći više da ih odvuku tako lako i da se neće ponoviti 1942. >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << Godina i masovna deportacija", kazao je danas pred Spomenikom heroja geta, profesor Vladislav Bartoševski.

Taj bivši šef poljske diplomatije, Poljak, katolik, nekadašnji logoraš iz Aušvica, angažovao se tokom rata u organizaciji Žegota koja je pomagala tokom nacističke okupacije poljskim Jevrejima.

"To što je danas sa nama ambasador Nemačke pokazuje koliko se ta zemlja promenila", rekao je Bartoševski.

Žutim papirnim narcisima iz ruku volontera ne ukrašavaju odeću danas samo Varšavljani već ih dele i u Izraelu, SAD, Australiji i Hrvatskoj uz letke koje pričaju priču tog prvog zaista velikog oružanog bunta u nekom od gradova okupirane Evrope koje je zaposeo Hitlerov Treći Rajh.

Poljski volonteri svih generacija, pod parolom "Sećanje nas spaja" dele narcise treći put a taj žuti cvet je postao simbol Ustanka u getu zahvaljujući jednom od njegovih vođa, Mareku Edelmanu, koji je do 2009. godine, kada je preminuo, na svaku godišnjicu izbijanja bunta u znak pošte polagao buket žutog cveća, najčešće narcisa.

Da priča bude kompletna, i Edelmanu je nepoznati pošiljalac anonimno godinama na taj dan slao isti žuti buket.

Iako svesni da njihov ustanak ima ništavne šanse da uspe, oko 1.000 do 1.500 slabo naoružanih boraca u getu iz Jevrejske organizacije boraca i Jevrejskog vojnog savezas oružjem u ruci usprotivili su se likvidaciji geta i hrabro odolevali nacističkoj vojnoj sili do sredine maja.

Vođa ustanka, Mordehaj Anjelevič i nekoliko desetina boraca, izvršili su samoubistvo 8. maja a neki od vođa ustanka, kao Edelman, uspeli su da pobegnu iz geta kanalima.

Nemački nacisti nakon što je ustanak Jevreja u krvi ugušen sravnili su za zemljom celi prostor geta, paleći sistematski zgradu po zgradu.

U trenutku izbijanja ustanka u Varšavskom getu ostalo je svega 50.000 do 70.000 Jevreja.

Nastavak na Akter...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.