Udžbenici od škole do ulične tezge, viša matematika

Izvor: RTS, 01.Sep.2015, 22:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Udžbenici od škole do ulične tezge, viša matematika

Neke škole su prošlogodišnje knjige prodavale kao stari papir. Te knjige su se potom našle na tezgama nekih preprodavaca, donoseći im stostruku zaradu, saznaje RTS. U školama tvrde da je najviše knjiga još kod njih.
Roditelji koji su ovih dana pazarili kod uličnih preprodavaca, tvrde da su među polovnim udžbenicima i oni sa pečatom škole.

Jelena Ivanović iz Zavoda za udžbenike kaže >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da im je jedan roditelj ukazao na problem da se udžbenici koji su deljeni kao besplatni u školama, otkupljuju kao stari papir za po pet do šest dinara po kilogramu.
"Ti udžbenici se sada pojavljuju na tezgama u centru grada po cenama od 500 dinara", kaže Ivanovićeva.
U školama tvrde da je najviše knjiga još kod njih. Postupiće po preporuci Ministarstva prosvete da deo podele učenicima koji ove godine nisu dobili besplatne udžbenike, deo će sačuvati za maturske pripreme, šta ostane prodaće u stari papir. Ali ne isključuju mogućnost da ti udžbenici završe na ulici ili u gepeku.
"Kontaktiralo nas je nekoliko privatnih knjižara. Međutim, do sada ništa nismo preduzeli, jer ne znamo koji bi sistem kontrole bio da se ti udžbenici zaista i ne nađu na ulici", kaže Uroš Momčilović direktor škole "Drinka Pavlović".
Otkupljivači stare hartije nisu hteli pred kamere. Nezvanično kažu da je tri do četiri udžbenika dovoljno za kilogram papira, koji se otkupljuje za pet do osam dinara. Neki od njih posluju i sa više od 20 škola i tvrde da svaki otkupljeni papir ide na reciklažu. Na pitanje ko to kontroliše – nemaju odgovor.
Računica Zavoda je da su za pet godina akcije besplatnih udžbenika, samo oni plasirali više od dva miliona primeraka. Vrednost – oko 900 miliona dinara. Koliko ih je završilo na sivom tržištu, nepoznato je.
Prosvetna inspekcija nije nadležna, tržišna proverava poreklo robe samo na rafovima, pa je komunalnoj tržišnoj inspekciji ostalo da istraži poreklo knjiga zaplenjenih na ulici.
"Za sada mi nemamo tu informaciju da su se ti udžbenici našli na ulici. Ono što mogu da kažem da ćemo pogledati svaku knjigu i videti da li su ti udžbenici besplatno deljeni deci u Beogradu", kaže Zagorka Panić, gradski sekretar za inspekcijske poslove.
Dok ne provere da li je bilo zloupotreba, ostaje nam samo da preračunavamo. Udžbenik prodat kao stari papir vredi oko dva dinara. Kod preprodavaca dostiže najmanje sto puta veću cenu. Dovoljan razlog da se ova oblast ozbiljnije uredi, jer je prosveti, kažu, svaki dinar važan. I nije za bacanje.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.