UNS pozdravio usvajanje autentičnog tumačenja Zakona

Izvor: RTS, 12.Feb.2016, 18:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UNS pozdravio usvajanje autentičnog tumačenja Zakona

Udruženje novinara Srbije pozdravlja odluku Skupštine Srbije da usvoji autentično tumačenje Zakona o javnom informisanju i medijima kojim će, posle pet meseci opstrukcije od strane Agencije za privatizaciju, biti omogućen prenos kapitala bez naknade zaposlenima u medijima.
UNS ističe da je Zakonom o javnom informisanju i medijima propisano da kapital neprodatih medija, kao i medija za koje nije raspisan >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << poziv za prodaju, pripada zaposlenima i bivšim zaposlenima koji na to imaju pravo.
"Međutim, prvim rešenjem od 4. septembra, Agencija za privatizaciju je to pravo najpre suspendovala RTV Vranje, nakon čega je zaustavljen prenos kapitala bez naknade za sve medije koji nisu dobili kupca", navedeno je u saopštenju.
UNS poziva Ministarstvo privrede da u najkraćem roku donese rešenja o prenosu kapitala bez naknade za sve neprodate medije, a novinare i medijske radnike koji imaju pravo na upis besplatnih akcija (udela) da iskoriste svoje pravo da postanu vlasnici medija u kojima su zaposleni ili u kojima su radili.
Po evidenciji UNS-a na kapital medija bez naknade imaju pravo zaposleni i bivši zaposleni u RTV Vranje, RTV Bor, RTV Preševo, RTV Bujanovac, RTV Trstenik, Radio Subotici, Radio Odžacima, Radio Zrenjaninu, RTV Bačka Palanka, Dnevniku AD, Reči radnika iz Aleksinca, Radio Bačkoj iz Bača, Našem glasu iz Smedereva i RTV Bačka Palanka.
Pravo na prenos kapitala bez naknade imali bi i zaposleni i bivši zaposleni u Tanjugu ukoliko bi Vlada poništila odluku o gašenju ove novinske agencije.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Ministarstvo privrede: Zaposleni u medijima imaju pravo na prenos ukupnog kapitala

Izvor: Beta, 12.Feb.2016

Ministarstvo privrede Srbije danas je saopštilo da autentično tumačenje Skupštine po pitanju prava na prenos ukupnog kapitala bez naknade zaposlenima kod izdavača medija potvrdjuje da, prema važećim pravnim propisima, zaposleni u medijima kod kojih su ispunjeni uslovi imaju pravo na prenos ukupnog...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.