U vrhu svetske hirurgije

Izvor: Blic, 17.Dec.2011, 00:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U vrhu svetske hirurgije

Prva hirurška klinika Kliničkog centra Srbije obeležava danas 90 godina postojanja kao vodeća hirurška ustanova u Srbiji i regionu iz oblasti digestivne hirurgije. U ovoj ustanovi, prvoj i najvećoj ovog tipa na Balkanu, izvode se složene onkološke operacije i rekonstruktivni zahvati digestivnog sistema. Klinika ima i Centar za hirurgiju jednjaka, jedini takve vrste u zemlji i regionu.

- U našoj klinici se izvode visoko zahtevne operacije uznapredovalih kolorektalnih, hepatobilijarnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i ginekoloških maligniteta. Mortalitet kod ovako složenih operacija kod nas je ispod dva odsto, što nas svrstava među vodeće hirurške ustanove ovakvog tipa u svetskim razmerama - ističe prof. dr Predrag Peško, direktor Prve hirurške klinike. Na Klinici za digestivnu hirurgiju i pripadajućoj hirurškoj ambulanti u Poliklinici KCS prošle godine pregledano je 18.000 pacijenata iz zemlje i regiona.

- Najveći deo ovih pacijenata se definitivno ambulantno zbrine, a kod mnogih se u ambulantnim uslovima sprovodi i visoko specijalizovana dijagnostika digestivnog trakta - kaže prof. dr Peško.

Prema njegovim rečima, u ovoj ustanovi dnevno se izvede 20-30 operacija, u zavisnosti od složenosti i trajanja procedura. Godišnje se obavi više od 4.500 operacija, od čega je oko 1.800 visokospecijalizovanih zahvata, sa stalnim trendom rasta, koji u odnosu na 2001. godinu iznosi oko 30 odsto. Na klinici ima 250 bolničkih kreveta raspoređenih na deset odeljenja, specijalizovanih za različite oblasti digestivne hirurgije.

- Imamo sedam operacionih sala u kojima je unazad nekoliko godina značajno unapređen rad zahvaljujući nabavci novih operacionih stolova, hirurških lampi i nove aparature. Ove godine u rad je puštena nova operaciona sala opremljena najsavremenijom opremom za minimalno invazivnu laparoskopsku hirurgiju po svetskim standardima. Minimalno invazivna hirurgija koju se trudimo da razvijamo mnogo olakšava postoperativni oporavak pacijenata i smanjuje boravak pacijenta u bolnici. Troškovi lečenja su samim tim redukovani - navodi prof. dr Peško.

Gost nemački hirurg Markus Bihler

- Trudimo se da pratimo svetske trendove. Uveli smo nove procedure kako u dijagnostici, tako i u lečenju pacijenata. Naši hirurzi objavljuju i stručne radove u prestižnim svetskim časopisima iz oblasti hirurgije, na šta smo ponosni jer se naš rad prepoznaje i ceni i van granica Srbije - ističe prof. dr Predrag Peško. Počasni gost na proslavi 90 godina klinike danas u Sava centru biće predsednik udruženja nemačkih hirurga prof. Markus Bihler, koji će govoriti o uticaju nemačke hirurške škole na razvoj Prve hirurške klinike.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Devet decenija Prve hirurške

Izvor: RTS, 17.Dec.2011

Prva hirurška klinika Kliničkog centra Srbije, obeležila je 90. rođendan. U toj ustanovi do sada je operisano više od 200.000 pacijenata, a lekari sarađuju sa vrhunskim svetskim stručnjacima.

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.