U teatru Madlenianum obeleženo 70 godina nezavisnosti Indije (FOTO)

Izvor: BKTV News, 22.Avg.2017, 22:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U teatru Madlenianum obeleženo 70 godina nezavisnosti Indije (FOTO)

Republika Indija je stekla nezavisnost 15. avgusta 1947. godine i taj dan se slavi kao Dan nezavisnosti, odnosno sticanje slobode od vladavine Britanaca, duge dva veka.

"Za nas u Indiji, 15. avgust je dan ponovnog rođenja, novi početak. Indijci svake godine ponosno slave ovaj dan. Ove godine, kada proslavljamo 70 godina nezavisnosti, u Srbiji smo, priredili nastup čuvene plesačice klasičnog indijskog plesa "Baratanatjam" Gite Čandran u Velikoj sali Opere i teatra Madlenianum >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << u organizaciji Indijske ambasade u Beogradu", rekla je ambasadorku Indije u Beogradu, Narinder Čohan.

Današnji događaj je ne samo obeležavanje 70 godina nezavisnosti Indije već i 70 godina indijsko - srpskog prijateljstva.

Odnosi Srbije i Indije obnovljeni su posetama predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Indije, gospodina Modija. Obe vlade su potpisale sporazume u programu bilateralnih Investicija, zaštite, tržišne razmene, turizma, vazduhoplovne, agrikulturne, naučno-tehnološke i IT saradnje. Svi ovi sporazumi već su u procesu primene a započeti su sastancima na raznoraznim radnim grupama, srpsko-indijskom biznis forumu i na zajedničkom ekonomskom komitetu.

Veliki prijatelj Srbije slavi 70 godina nezavisnosti, Vučić Indiji čestitao praznik

Danas je ustanovljen i elektronski sistem viza za građane Srbije, što nam omogućava da od kuće sa svojih kompjutera podnesemo dokumenta i apliciramo za ulazak na bilo koji od aerodroma u Indiji.

Nastup Gite Čandran u Operi i teatru Madlenianum se zasniva na indijskim mitovima i ikonografiji Hindu Bogova - Krišna, Šiva i Devi, a njene nastupe krasi vešto prožimanje pojmova radosti, lepote, vrednosti, aspiracija, mitova i duhovnosti. Ovu čuveni plesačicu će publika imati prilike da vidi i u Leskovcu i Smederevu.

"Tokom plesa mi koristimo celo telo da bismo komunicirali. Naš ples je spoj različitih izraza lica, melodije i ritma, a pre svega on je spoj umetnosti i religije", objasnila je Čandran.

Da biste savladali tehniku ovog nastupa morate vežbati 10-15 godina, ovo nije ples koji možete "preko noći" naučiti, kaže ova umetnica.

Ovo je njena prva poseta našoj zemlji i jako je srećna što ima priliku da nastupa u Beogradu.

"Naši narodi dele dugu zajedničku istoriju i naše veze su jake, a ljudi jako slični. Želim svima u Srbiji sve najbolje i nadam se da će biti još prilika da nastupam pre vašom publikom", za kraj je rekla Čandran.

Sala Madlenianuma večeras je bila puna do poslednjeg mesta, što je posebno obradovalo ambasadorku Indije koja je naglasila da će biti još prilika da se ljubitelji ove vrste preformansa okupe i užvaju u muzici i jedinstvenom ugođaju koji im nudi ovakva vrste plesa.

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.