Izvor: Politika, 01.Mar.2015, 10:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Rumuniju na pečalbu

Veliki broj Kikinđana zainteresovanih za rad u kompanijama u pograničnom rumunskom mestu Semikluš s nestrpljenjem očekuje međudržavni sporazum sa Rumunijom o angažovanju radne snage

Kikinda– Nedavno otvaranje graničnih prelaza Nakovo–Lunga i Vrbica–Valkanj obradovalo je nezaposlene u ovom delu Banata, koji se nadaju da bi uskoro na posao mogli da odlaze u susednu Rumuniju. Kompanije „Zopas” i „Delfi” u Semiklušu, udaljenom tridesetak kilometara od >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << granice, već su pokazale potrebu da prime oko 800 naših radnika. Prepreku tome, međutim, predstavlja nepostojanje institucionalnog okvira između dve države koji bi omogućio takvu poslovnu saradnju.

Zvaničnici opštine Kikinda, u saradnji sa rumunskom stranom, zbog toga su pokrenuli inicijativu za potpisivanje međudržavnog sporazuma o angažovanju radne snage, kojim bi se regulisale obaveze poslodavaca u oblasti zdravstvenog, socijalnog i penzionog osiguranja.

– Kako smo zajedničkim angažovanjem uspeli da otvorimo granične prelaze, isto tako možemo da omogućimo ljudima da dođu da rade kod nas – uveren je predsednik opštine Semikluš Denuc Groza koji je među prvima prešao sa reči na dela. Da bi se što brže došlo do rešenja, Groza je u tom rumunskom mestu organizovao sastanak sa čelnicima kikindske opštine i menadžerima kompanija „Zopas” i „Delfi”.

Tom prilikom je generalna direktorka kompanije „Zopas” Karmen Rusmir rekla da njihova fabrika u Semiklušu zapošljava više od 3.300 radnika i da postoji potreba za još oko 300. Ovo preduzeće proizvodi grejače različitih namena, dok je kompanija „Delfi” jedan od najvećih proizvođača komponenti iz automobilske industrije.

Razgovori o otklanjanju prepreka za zapošljavanje naših radnika u Rumuniji nastavljeni su i na nedavnom sastanku u Kikindi, na kojem je zaključeno da će ova opština na srpskoj, kao i pomenute dve kompanije na rumunskoj strani nastaviti da pred državnim organima traže obostrano prihvatljivo rešenje.

– Jedna od mogućnosti je da firme registruju privredna društva u Srbiji i da zaposleni u njima budu upućeni na rad u Semikluš. Potrebno je regulisati i radno vreme graničnih prelaza, organizovati prevoz radnika, kontrolu po skraćenoj proceduri – navodi Saša Tanackov, sekretar Sekretarijata za lokalni ekonomski razvoj i turizam opštine Kikinda.

U susednoj rumunskoj regiji Timiš stopa nezaposlenosti iznosi simboličnih dva odsto. Zapošljavanje građana Moldavije, Ukrajine i Srbije omogućila je ovoj državi Evropska unija određujući joj za to kvotu od 5.500 radnika. Zainteresovanima za rad u Rumuniji, iz Sekretarijata za lokalni ekonomski razvoj su poručili da će za odabir radnika po zahtevu poslodavaca biti nadležna isključivo Nacionalna služba za zapošljavanje, i da pravljenje bilo kakvih spiskova van ove institucije ne pruža sigurnost onima koji žele da rade.

– Naši građani zainteresovani za ovakav radni angažman treba da znaju da se zarade kreću na nivou minimalca u Rumuniji, a to je mesečno oko 1.000 leja, oko 220 evra neto – napominje Tanackov.

Ipak, među oko 6.000 nezaposlenih u kikindskoj opštini, ne manjka onih koji u ovakvoj ponudi vide šansu da dođu do toliko željenog posla, potvrđuje nam predsednik mesne zajednice Mokrin Goran Dumitrov.

– Veliki je broj onih koji su ostali bez posla u Livnici, „Tozi Markoviću” i drugim firmama, kao i mladih koji ne mogu da nađu zaposlenje – konstatuje Dumitrov.

U odgovoru koji je na inicijativu lokalnih zvaničnika uputilo Ministarstvo za rad, zapošljavanje i boračka pitanja navodi se da je „u toku postupak utvrđivanja finalnog teksta sporazuma između Srbije i Rumunije, kojim treba da bude postignuta veća zaštita naših građana koji rade u inostranstvu u pogledu ostvarivanja prava obuhvaćenih socijalnom sigurnošću”.

J. T. Crnogorac

objavljeno: 01.03.2015.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.