Tromboembolija uzrok smrti pacijentkinja u GAK „Narodni front”

Izvor: Politika, 04.Maj.2015, 22:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tromboembolija uzrok smrti pacijentkinja u GAK „Narodni front”

Uzrok smrti dve pacijentkinje koje su nedavno u roku od 24 sata preminule u Ginekološko-akušerskoj klinici „Narodni front” jeste tromboembolija, pokazuju rezultati unutrašnjeg stručnog nadzora koji je sproveden u ovoj bolnici. Kako nezvanično saznajemo, ne postoje indicije da je neko od lekara loše uradio svoj posao, iako će Ministarstvo zdravlja zatražiti da se uradi i spoljašnji stručni nadzor, koji će obaviti lekari iz drugih zdravstvenih ustanova, kako bi se saznali tačni uzroci >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << za pojavu tromboembolije.

Iz GAK „Narodni front” pre desetak dana je na vanrednu analizu poslat lek protiv zgrušavanja krvi zbog sumnje u kvalitet. Ovaj lek pomaže da se spreči stvaranje ugrušaka u krvnim sudovima (tromboze), a koristi se i za lečenje postojećih ugrušaka. U Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije kažu da još nisu završena ispitivanja.

– U ovom momentu nema vidnih pokazatelja da je problem u kvalitetu leka. Nacionalnom centru za farmakovigilancu agencije dostavljene su prijave dva slučaja u kojima se sumnja u izostanak terapijske efikasnosti leka. Agencija je angažovala sve svoje kapacitete kako bi procenila dostavljene prijave. Nakon vanredne kontrole kvaliteta, obavestićemo nadležno ministarstvo o rezultatima ispitivanja – kažu u Agenciji za lekove.

Tromboembolija je akutno oboljenje koje nastaje trenutnim začepljenjem velikog krvnog suda, to jest arterije u plućima i uglavnom je izazvana krvnim ugruškom (trombom). Podsećamo da su u toku 23. aprila u GAK „Narodni front” u roku od 24 sata preminule dve pacijentkinje, a narednog dana još jedna osoba, za koju su nadležni rekli da je izgubila život zbog kancera i nije bila na operaciji. Jedna pacijentkinja, G. R. (51), operisana je zbog lečenja ginekološkog karcinoma, dok je druga, tridesetosmogodišnja M. V, primljena u bolnicu zbog ispitivanja takozvanog sekundarnog steriliteta dijagnostičkom laparoskopskom metodom.  

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.