Izvor: Vostok.rs, 19.Apr.2014, 20:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tragedija kod Smolenska posle 4 godine

11.04.2014. -

Sećanje na katastrofu poljskog predsedničkog aviona 10. aprila kod Smolenska sve do sada boli mnoge građane Rusije, pre svega one, koji su pre 4 godine izgubili svoje prijatelje i kolege.

Doktor istorijskih nauka Natalija Lebedeva, član rusko-poljske Grupe za teška pitanja, jedan od autora monografije "Bele mrlje, crne mrlje", nosilac tri visoka vladina odlikovanja Republike Poljska i danas ne može da mirno govori o tim događajima:

- 10. april >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << je za mene jedan od najtragičnijih u mom životu. Onda sam saznala o katastrofi poljskog predsedničkog aviona kod Smolenska. U avionu su bili moji prijatelji: Božena Lojek, predsednik Saveza porodica, čiji su rođaci bili streljani u proleće 1940. godine u Katinskoj šumi, kao i Andžej Prševoznik, predsednik Saveta za očuvanje uspomena, borbe i mučeništva, moj kolega-istoričar.

11. aprila 2010. godine otišla sam u Poljsku radi učešća na naučnim konferencijama istoričara u Varšavi i Torunji. Koneferencije su bile otkazane. Ostala sam u Varšavi, te pratila događaje u dane nacionalne žalosti, suznih očiju sam gledala ceremoniju opraštanja od poginulih, uključujući direktan prenos iz Krakova. Tada je zbog erupcije vulkana na Islandu nebo nad Evropom bilo pokriveno smogom, zbog čega prva lica mnogih zemalja nisu mogla da dođu u Krakov. Međutim, tamo je stigao ondašnji predsednik RF Dmitrij Medvedev, koji je preneo reči iskrenog saučešća svim Poljacima. Na svim TV kanalima se osećala solidarnost s poljskim narodom u ovoj strašnoj tuzi – nisam čula nijednu reč neprijateljstva prema Rusiji! Poljaci su cenili saučešće građana Rusije u nesreći, koja je zadesila Poljsku. Doduše, kasnije su se u PR pojavile političke špekulacije povodom pada aviona kod Smolenska.

Mislim da bi mojim dragim poginulim prijateljima bilo drago da saznaju da je izdata naučna knjiga "Bele mrlje, crne mrlje" o našoj zajedničkoj istoriji, da je ona podeljena svim poljskim školama i društvenim univerzitetima RF. Takvih mrlji je ostalo mnogo, i dalje ih istražujemo. Ima mnogo posla u arhivama. Ubeđena sam da istina ne može biti sakrivena.

Novi radni susret članova rusko-poljske Grupe za teška pitanja je zakazan za 14. jun. Slučajno tog dana slavim 75. godišnjicu, - kaže Natalija Lebedeva. Susret mora da bude održan u Lodzi, nadam se da naučne veze RF i RP neće stradati zbog zahlađivanja odnosa između Varšave i Moskve. Izražavam svoje duboko saučešće svim rođacima i prijateljima žrtava te katastrofe. Klanjam se njima.

Irina Čajko,

Izvor: Glas Rusije, foto: RIA Novosti    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.