„Torlak” otkriva H1N1 za pet sati

Izvor: Politika, 24.Nov.2009, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Torlak” otkriva H1N1 za pet sati

Domaća vakcina protiv novog gripa u avgustu 2010. godine

Oko 11 časova juče na Torlak, gde se nalazi istoimeni Institut za imunologiju i virusologiju i u njemu Referentna laboratorija za grip, stiže ekipa Zavoda za javno zdravlje iz Valjeva. Vidi se nije im prvi put. Tehničar predaje transportnu torbu, veličine najmanjeg frižidera za piknik, u kojoj se nalazi tek jedan bris i jedna epruveta sa krvlju. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<

Nema panike, uhodana procedura. Mlade sestre prihvataju materijal, koji će se za nekoliko minuta naći u posebnim uređajima, čiji je glavni cilj da potvrde ili odbace sumnju da je osoba od koje je uzet uzorak inficirana novim sojem virusa gripa H1N1.

Nacionalna Referentna laboratorija za influencu, kao i referentne laboratorije za enteroviruse i dečju paralizu, naše su veliko blago u danima epidemije. Nalaze se u sistemu Svetske zdravstvene organizacije, pa Srbija, za razliku od nekih susednih zemalja, ne mora da šalje uzorke u inostranstvo da bismo saznali od čega je neko bolestan. Ovde stižu uzorci uzeti od pacijenata iz cele Srbije, a laboratorija radi kao dragstor – dan i noć.

Direktor Instituta „Torlak”, dr Ranko Dakić, objašnjava kako je za utvrđivanje da li je reč o H1N1 virusa potrebno najmanje pet sati.

– Ne može brže od pet sati. Bris guše i nosa stiže u transportnoj podlozi, a onda ga po sekvencama pregledaju tehničari i lekar. Najveći posao odradi mašina. Greške su svedene na minimum. Gužvi sada nema kao prvih dana kada je počela epidemija, ali naše ekipe rade 24 časa, jer kada kliničar napiše „hitno”, nema odlaganja. Sve vreme sledimo preporuke SZO, pa posle dokazanih 100 izolata – ispituju se nejasni i uzorci uzeti od pacijenata koji su u kritičnom stanju– objašnjava dr Dakić.

Na „Torlaku” treba da budu smeštene i naručene vakcine, za koje je najavljeno da stižu posle 8. decembra. Zavirujemo u dve najveće, takozvane hladne sobe, u kojima je unutrašnja, propisana temperatura od dva do osam stepeni, a sobe su povezane sa kontrolnom sobom. U slučaju da se iz bilo kojih razloga temperatura spusti ili povisi oglašava se zvučni i svetlosni alarm. Upad novinarske ekipe i fotografisanje prostora u koji treba da budu smeštene vakcine, bili su dovoljan razlog da se oglasi „Torlakova šizela”. Vakcine će biti na sigurnom.

– Sada da stigne tri miliona vakcina odjednom – neće napuniti magacine. Dve hladne sobe spremili smo još pre mesec dana – kaže dr Dakić.

Postavljamo pitanje direktoru zašto umesto što čekamo tuđe, uvozne vakcine, nismo mogli da imamo svoju vakcinu protiv gripa.

– Nismo mogli da napravimo vakcinu, jer rekonstrukcija pogona za proizvodnju vakcine protiv gripa traje četiri godine, i to tempom koji je određivao novac koji smo dobijali. Deo novca smo dobili od Svetske banke, veći deo iz budžeta, znači od Ministarstva zdravlja, nešto iz sopstvenih sredstava, poklon od SZO" Ni dinar nismo dobili iz Nacionalnog investicionog plana za rekonstrukciju pogona za proizvodnju vakcine. Međutim, 21. decembra otvorićemo pogon za proizvodnju vakcina protiv gripa, a potom krećemo u probnu proizvodnju – najavljuje dr Dakić.

Kako objašnjava naš sagovornik, probna proizvodnja podrazumeva da tri mini-serije uzastopno dobiju pozitivna mišljenja kontrola kvaliteta i obezbeđenja kvaliteta, tela unutar samog instituta.

– Kao apsolutni optimista očekujem da u avgustu iduće godine Srbija završi sve i državnoj kontroli ponudi svoju vakcinu protiv novog gripa – ubeđen je dr Dakić.

Dr Ranko Dakić za „Politiku” kaže kako ne želi nikoga da proziva i optužuje, ali smatra da je Srbija mogla da ima sopstvene vakcine mnogo ranije od predviđenog roka. Međutim, kako dodaje, sada je važno da se što veći broj ljudi vakciniše cepivom koje smo uspeli da nabavimo i to u što kraćem roku.

– Mora da se zna da zemlje u kojima se vakcine proizvode i koje imaju puno novca imaju prioritet u obezbeđivanju vakcine. Mi smo se pristojno izborili da uđemo u drugi krug. Važno je da vakcinišemo najugroženije kategorije građana, a to su mlade osobe, jer kod njih ne postoji imunitet na novi soj virusa. Za njihov organizam ovaj virus je nepoznat, nisu ranije nikada dolazili u dodir sa njim, a nisu bili ni vakcinisani protiv sezonskog gripa. Moja poruke građanima je da vakcinu treba primiti. Adjuvansi koji zbunjuju i plaše ljude su sastojci vakcina u razvijenim zemljama već 15 godina – kaže dr Dakić.

Olivera Popović

[objavljeno: 25/11/2009]
Pogledaj vesti o: H1N1

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.