Tomin savetnik izgubio na sudu

Izvor: Blic, 14.Okt.2015, 00:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tomin savetnik izgubio na sudu

Savetnik predsednika Srbije Predrag Mikić izgubio je spor nakon što je sud oslobodio Miloja Dragojlovića i Zarija Zečevića.

Dvojica urbanista su prvobitno bili osuđeni na godinu dana kućnog pritvora uz obavezno nošenje nanogice jer su Mikiću odbili da izdaju građevinsku dozvolu.

Uporedo sa tužbom protiv urbanista, Mikić je pokrenuo i postupak u Privrednom sudu za nadoknadu štete od grada Kraljeva, ali sa firmom „Trgomen-nekretnine“ u kojoj je on suvlasnik, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zahtevajući obeštećenje od 50 miliona dinara.

Apelacioni sud u Kragujevcu oslobodio je Dragojlovića, bivšeg načelnika Odeljenja za urbanizam u Kraljevu, i Zečevića, bivšeg republičkog urbanističkog inspektora.

Ceo slučaj datira još iz 2004. godine, kada firmi „Trgomen PV“ nije izdata dozvola za gradnju objekta u Jug Bogdanovoj ulici u Kraljevu, površine od 5.000 kvadratnih metara na šest spratova. Iako je prvobitno firma dobila akt o gradnji od Odeljenja za urbanizam, isti je zajedno sa još 18 drugih poništen šest meseci kasnije kontrolom republičke građevinske inspekcije, koja je dobila nalog Ministarstva da prekontroliše sve projekte u Kraljevu.

Posle Mikićeve tužbe i višegodišnjeg spora, Apelacioni sud je prošle godine presudio da su se dvojica urbanista udružili, zloupotrebili službeni položaj i onemogućili firmi Predraga Mikića da izgradi stambeno-poslovni objekat u Kraljevu, pričinivši mu štetu od oko 50 miliona dinara.

- Posle deset godina mrcvarenja naših života, pravda je ipak postala dostižna. Nijedan dokaz protiv nas nije postojao, ali moćnici i politika su umešali prste da bismo mi bili osuđeni. Mikić je čekao da budemo proglašeni krivim, kako bi tužio grad Kraljevo i zatražio odštetu od 50 miliona dinara. Sada ćemo mi da tužimo državu, a to će sve koštati oko 15 miliona dinara - i dalje sa nevericom priča Zarija Zečević, napominjući da je pre četiri godine doživeo infarkt.

Miloje Dragojlović je zdravstveno prošao još gore od Zečevića. Njemu je noga morala da bude amputirana zbog tumora mišića na nozi.

- Dobio sam najagresivniji tumor koji postoji i to u dugačkom mišiću, a lekari kažu da ga je uzrokovao stres. Ne možete da verujete kakvu smo presiju doživeli. Imali smo neosnovane optužbe i ceo državni aparat protiv nas - priča Dragojlović za “Blic” uz opasku da su hteli da idu i u Strazbur.

Predrag Mikić je prošle godine, odmah nakon što su urbanisti proglašeni krivim, zatražio vansudsko poravnanje. Grad Kraljevo na to nije pristao i to se pominje kao glavni razlog zbog kojeg je bivši gradonačelnik Dragan Jovanović podneo ostavku.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.