TALENTOVANI STUDENTI NA CEDILU Robotičari dobijaju nagrade, a nemaju za put

Izvor: Blic, 27.Maj.2016, 21:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TALENTOVANI STUDENTI NA CEDILU Robotičari dobijaju nagrade, a nemaju za put

Tri ekipe Fakulteta tehničkih nauka pozvane su da učestvuju na evropskom takmičenju, ali nemaju 3.000 evra.

Takmičenje je zakazano za 11. i 12. jun u Francuskoj, a studenti i profesori pokušavaju sami da sakupe novac za učešće Srbije na "Eurobotu".

Profesor na Katedri za mehatroniku, robotiku i automatizaciju na Fakultetu tehničkih nauka dr Branislav Borovac kaže da prevoz za studente košta 4.000, a da je za noćenje i smeštaj za jednu osobu potrebno 25 evra.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
- Nedostaje nam oko 3.000 evra za prevoz. Ostalo smo uspeli da skupimo - kaže profesor.

Pročitajte još:

Prema rečima studenta treće godine FTN-a Uroša Živkovića, osim njega, na ovom takmičenju bi trebalo da, ako kolege skupe novac za put, učestvuju još 33 studenta.

- Priključio sam se timu jer želim da usavršim znanje iz robotike. Pored priprema robota, koje traje već nekoliko nedelja, pokušavamo da prikupimo i novac. Šaljemo pisma privatnim firmama, ali nažalost nakon nekoliko dana većina njih nas obavesti da nisu u mogućnosti da nam pomognu - kaže Živković.

Studenti se bez obzira na materijalne poteškoće pripremaju da ukrste koplja sa evropskim kolegama čiji budžeti za robota nisu ispod 10.000 evra.

- Naši roboti sastavljeni su od delova koji su stari po nekoliko godina. Kada se vratimo sa takmičenja rastavimo robota i čuvamo delove za naredno. To je jedini način da učestvujemo. Snalazimo se kako znamo i umemo. Profesori nam pomažu, a dešavalo se da delove za robota nabavljamo na Najlon pijaci. Ne mora da znači da nešto što kupite na pijaci ne valja. Takve delove treba pametno upotrebiti - objašnjava Nenad Peleš, student četvrte godine FTN-a.

Na "Eurobot" takmičenju predstavnici Srbije su učestvovali već 16 puta i uvek su imali zapažen uspeh. Najpre su 2003. osvojili peto mesto u Evropi, a 2006. su tri ekipe iz Srbije zauzele treće, šesto i jedanaesto mesto. Zatim 2012. treće i četvrto mesto, a prošle godine takmičari iz Srbije su ponovo bili četvrti.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.