Izvor: Blic, 08.Dec.2016, 18:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve više roda zimuje u Srbiji

Bele rode, kao tipične ptice selice, hladan period godine provode u prostranstvima Afrike, međutim, te ptice sve češće ostaju u naseljima Srbije i oko njih, saopštilo je danas Društvo za zaštitu i proučavanje ptica i apelovalo na građane da ornitolozima prijave bele rode koje su ostale u njihovoj okolini, ali da ih ne uznemiravaju.

Koordinatorka Popisa belih roda u Srbiji Sandra Jovanović kaže da je manji broj belih roda naučio da prezimi u našem okruženju, te da >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << te pametne ptice znaju da ulove i miševe u polju, ali i da hranu nađu na smetlištima.

Ona je apelovala na ljude da ornitolozima prijave bele rode koje su ostale u njihovoj okolini, ali da ih ne uznemiravaju, jer, kako je istakla, pomoć pticama je potrebna jedino ako one nisu u stanju da polete ili u slučaju očigledne povrede.

Rekla je i da se veliki broj zabrinutih ljubitelja ptica javlja Društvu za zaštitu i proučavanje ptica i obaveštava ih da su rode ostale u njihovom kraju i, misleći da sa pticama nešto nije u redu, od ornitologa zahtevaju pomoć u zbrinjavanja roda.

Sa dolaskom prvih hladnih dana, ptice selice napuštaju naše krajeve i slično je i sa belim rodama, koje nepovoljan period godine provode negde u prostranstvima Afrike, a da li zbog promene klime ili zbog nečega drugog, bele rode sve češće ostaju u srpskim naseljima i oko njih.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Sve više roda zimuje u Srbiji

Izvor: NoviMagazin.rs, 08.Dec.2016

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica saopštilo je danas da sve više roda zimuje u Srbiji i zato apelovale na građane da, ako primete tu vrstu ptica selica da prijave ornitolozima...S dolaskom prvih hladnih dana, ptice selice napuštaju naše krajeve, a zbog promene klime ili nešeg drugo,svedoci...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.