Sutra je Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima

Izvor: Blic, 18.Okt.2010, 00:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sutra je Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima

Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima - 18. oktobar biće sutra obeležen u Srbiji konferencijom "Borba protiv trgovine ljudima u Republici Srbiji" koja će biti održana u Domu Narodne skupštine.

To je prvi događaj posvećen borbi protiv trgovine ljudima u kojem srpska skupština učestvuje kao domaćin i koorganizator.

Cilj konferencije je unapredjivanje i jačanje nacionalnih mehanizama za borbu protiv trgovine ljudima u Srbiji, kao i podizanje svesti i skretanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pažnje ključnim kreatorima politike na medjunarodne obaveze koje je država preuzela.

Konferencija će okupiti raznovrsnu grupu predstavnika nacionalnih institucija, uključujući i poslanike, relevantna ministarstva, pravosudne organe i civilno društvo, istaknute stručnjake i medjunarodne organizacije.

Pored predsednice parlamenta Slavice Đukić Dejanović, skupu će se obratiti i predsednik Saveta za borbu protiv trgovine ljudima i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, šef Misije OEBS u Srbiji Dimitrios Kipreos, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer i predstavnik Zajedničkog programa IOM, UNHCR, UNODC za borbu protiv trgovine ljudima i šef Misije IOM u Srbiji Gregoar Gudštajn.

Srbija je kao i mnoge države u svetu, prepoznata kao zemlja porekla, tranzita i destinacije žrtava trgovine ljudima.

Služba za koordinaciju zaštite žrtava trgovine ljudima tokom prošle godine identifikovala je dva i po puta više žrtava nego u 2008. godini, uglavnom žena, u 90 odsto slučajeva Srpkinja, navodi se na sajtu nevladine organizacije za borbu protiv trgovine ljudima "Astra".

Trgovina je za cilj imala seksualnu eksploataciju, radnu eksploataciju, prosjačenje, sklapanje prinudnog braka, prinude na vršenje krivičnih dela.




Interna trgovina ljudima

Pored žena, žrtve "trafikinga" su sve češće deca i muškarci, a poslednjih godina u Srbiji se, prema podacima Astre, pojavljuje i interna trgovina ljudima, koja podrazumeva da se na području jedne zemlje odvija ceo proces od vrbovanja do eksploatacije.

Za krivično delo trgovine ljudima, policija je tokom 2009. godine podnela 51 krivičnu prijavu, u kojoj se 85 osoba pojavljuju kao oštećeni - 79 državljana Srbije i šestoro stranaca.

Više od pola miliona ljudi svake godine postaju žrtve trgovine ljudima, taj problem posebno pogadja Balkan, zbog militarizacije regiona, njegovog geografskog položaja i teške ekonomske situacije, navode u "Astri".

Muškarci su najčešće žrtve prisilnog rada, žene prostitucije, a deca prosjačenja i prodaje porodicama bez dece

Procenjuje se da u zapadnu Evropu godišnje stiže nekoliko stotina hiljada žena, žrtava trgovine ljudima. Godišnja dobit od seksualnog iskorišćavanja žena iznosi viša od 12 milijardi dolara.

Evropska komisija je 2007. godine proglasila 18. oktobar Evropskim danom borbe protiv trgovine ljudima.

Njegovo obeležavanje je važno u prevenciji i borbi protiv trgovine ljudima, te u podizanju svesti javnosti o tom fenomenu koji predstavlja jedan od najtežih oblika kršenja ljudskih prava.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Evropski Dan borbe protiv trgovine ljudima

Izvor: Vesti-online.com, 18.Okt.2010

Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima - 18. oktobar biće danas obeležen u Srbiji konferencijom "Borba protiv trgovine ljudima u Republici Srbiji" koja će biti održana u Domu Narodne skupštine. To je prvi događaj posvećen borbi protiv trgovine ljudima u kojem srpska skupština učestvuje kao...

Nastavak na Vesti-online.com...

Dan borbe protiv trgovine ljudima

Izvor: RTS, 18.Okt.2010

Parlament je u poslednjih nekoliko godina doneo zakone koji su pružili dobru osnovu za borbu protiv trgovine ljudima, rekla Slavica Đukić-Dejanović. Neophodna je čvršća saradnja državnih organa i NVO u sprečavanju trgovine ljudima, ocenio Ivica Dačić...Predsednica Skupštine Srbije Slavica...

Nastavak na RTS...

Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima

Izvor: S media, 18.Okt.2010

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Djukić Dejanović izjavila je danas da je parlament značajan partner u sprovodjenju nacionalnog mehanizma u prevenciji trgovine ljudima, ističući da bez konkretnih zakona nema ni uspešnog procesuiranja onih koji eksploatišu druge, niti uspešne zaštite žrtava...Djukić...

Nastavak na S media...

Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima

Izvor: Večernje novosti, 18.Okt.2010

Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima biće obeležen konferencijom "Borba protiv trgovine ljudima u Republici Srbiji" koja će biti održana u Domu Narodne skupštine

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.