Stranci smenjuju domaće goste na Zlatiboru

Izvor: Politika, 22.Sep.2014, 23:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stranci smenjuju domaće goste na Zlatiboru

U sve većem broju dolaze turisti iz Grčke, Rusije, Mađarske, država bivše Jugoslavije, posebno otkada je otvoren savremeni auto-kamp, u kome su već boravili Holanđani, Česi, Slovenci... – Završetak obnove sobrašica u Jablanici obogatiće turističku ponudu Zlatibora

Zlatibor – Izmiče i ovo turističko leto češće, pominjano po besparici i kiši nego po putovanjima. Ipak, turistički poslenici na Zlatiboru zadovoljni su posetom.

– U avgustu smo >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << imali nešto više gostiju nego u istom mesecu lane. Zabeležen je ukupan porast broja dolazaka i noćenja turista od oko četiri odsto, po podacima iz 12 zlatiborskih hotela, koji čine oko 70 odsto osnovnih smeštajnih kapaciteta – kaže Arsen Đurić, direktor Turističke organizacije Zlatibor, dodajući da je za prvih osam meseci ove godine broj noćenja i poseta ovoj planini ostao na prošlogodišnjem nivou.

Brojke, međutim, nedovoljno govore o jednoj bitnoj promeni. Gosti iz inostranstva poslednjih godina sve su prisutniji na Zlatiboru, koji je decenijama slovio mestom za odmor domaćeg turiste. Sada ovde u sve većem broju dolaze turisti iz Grčke, Rusije, Mađarske, država bivše Jugoslavije. Posebno otkada je letos otvoren novi savremen auto-kamp, u kome su boravili i Holanđani, Česi, Slovenci...

– Tokom avgusta na Zlatiboru je zabeležen blag pad dolazaka i broja noćenja domaćih gostiju, ali je stranih turista za 20 odsto bilo više. Zato planiramo da u narednom periodu organizujemo predstavljanje naše turističke ponude u gradovima Ruske Federacije, Grčke, Rumunije, zemljama bivše SFRJ i drugim, kao i da više nastupamo na sajmovima. Koristan za Zlatibor može biti i najavljeni dolazak većeg broja turoperatera i novinara iz Rusije, za kojima obično sledi i dolazak više gostiju iz te države – napominje Đurić.

Vredna pažnje je i završnica jednog važnog poduhvata. Posle višemesečnih radova, gotovo sasvim je obnovljena i uređena posebnost zlatiborskog sela Jablanica: kompleks stare crkve brvnare u kome su davnašnje kućice od drveta, nazvane sobrašice ili rodovske trpeze. Tokom oktobra radovi će biti završeni i ovo odredište ulazi u turističku ponudu.

Obnova je obavljena u okviru programa prekogranične saradnje Srbije i Crne Gore. Projekat „Kroz kulturu i turizam do bolje saradnje” finansira Evropska unija sa ukupno 470.000 evra, a sprovode ga Turistička organizacija Zlatibor, Eparhija Budimljansko-nikšićka i Turistička organizacija Plužine. U Jablanici su obnovljene četiri stare i napravljeno pet novih sobrašica, a privodi se kraju rekonstrukcija parohijskog doma, gradnja česme i vidikovaca, uređenje pristupnog puta do kompleksa, postavljanje turističke signalizacije, pisanje monografije...

--------------------------------

Sobrašice – mesto okupljanja familija

Sobrašice su nekad, na proplanku među stoletnim borovima uz ovdašnju crkvu brvnaru građenu 1838. godine, služile za okupljanje familija kad bi za crkvenu slavu izdaleka dolazile u ovaj hram. Svaka porodica imala je tačno određenu rodovsku trpezu za kojom se okupljala. Taj drevni običaj odavno je iščezao, ali su trošne drvene kućice opstale i dočekale obnovu.

B. Pejović

objavljeno: 23.09.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.