Izvor: Blic, 07.Dec.2009, 21:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štrajkovi glađu radnika Fabrike vagona i bivših radnika "Zorke"

Četvorica radnika Fabrike vagona, od stotinak koliko ih je od danas u generalnom štrajku, danas su u 14.30 stupili u štrajk glađu zbog neisplaćenih zarada za avgust, septembar i oktobar, kao i zbog nedostatka posla. Danas su štrajk glađu otpočeli i bivši radnici šabačke fabrike "Zorka mineralna đubriva".

Predsednik Industrijskog sindikata metalaca u Fabrici vagona Milomir

Ćirković rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je agenciji Beta da će radnici sutra organizovati protestnu šetnju centralnim ulicama grada, dodajući da je štrajk prijavljen nadležnim organima.

Direktor Fabrike vagona, čiji je većinski vlasnik ukrajinski Azov impeks, Boško Slavković rekao je agenciji Beti da i menadžment "deli sudbinu radnik, i da ni rukovodioci ne primaju plate", uz napomenu da se sve čini kako bi se poslovi obezbedili.

"Jutros su dolazili ljudi iz Slovenije, zainteresovani da im naša fabrika pravi vagone i pregovarali smo, i kada sam to kasnije preneo predstavnicima sindikata i Štrajkačkog odbora, oni to nisu uzeli u obzir, već su ostali uporni u svojim zahtevima, i ukoliko i dalje budu nastavili štrajk, mi ćemo na njihova mesta primiti druge radnike", kazao je Slavković.

Zaposleni u Fabrici vagona su julsku zaradu dobili novcem od poslednje rate za prodatih 85 vagona čija je izrada prvo bila ugovorena za nemačko tržište, koje je u međuvremenu odustalo od ovog posla, a vagone je kupilo Javno preduzeće Želežnice Srbije. Zbog neobezbeđenog posla, iz proizvodnih pogona Fabrike vagona, koja zapošljava 900 radnika, više od 400 njih poslato je na prinudne odmore.



Grupa od 10 bivših ranika šabačke fabrike "Zorka mineralna đubriva" danas je započela štrajk glađu, zahtevajući isplatu zaostalih zarada iz perioda pre privatizacije tog preduzeća.

Oko 100 bivših radnika mineralnih đubriva protestuje već četiri sedmice u krugu fabrike sprečavajući transport ka susednim fabrikama "Ju es Stil Srbija", "Farmakom MB eksa" i pogonu za proizvodnju kiselina, a deo radnika se opredelio za štrajk glađu jer nisu dobili odgovor na svoje zahteve.

Radnici su prethodno, oko 11.00 časova, blokirali na 30 minuta saobraćajnicu pored fabrike koja povezuje Šsabac sa regionalnim putem ka Obrenovcu.

Oni zahtevaju isplatu zarada u ukupnoj vrednosti od 520 miliona dinara što je prosečno 13 plata. Dug je nastao u periodu od 1998. godine do 2004. godine a za svoja potraživanja radnici imaju pravosnažna sudska rešenja.

Fabrika mineralnih đubriva prodata je krajem jula ove godine novosadskoj Viktorija grupi za 3,4 miliona evra ali bez obaveze prema bivšim radnicima.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Štrajk glađu bivših radnika Zorke

Izvor: B92, 07.Dec.2009

Šabac -- Grupa od 10 bivših radnika šabačke fabrike Zorka mineralna đubriva počela je štrajk glađu tražeći isplatu zaostalih zarada iz perioda pre privatizacije... Oko 100 bivših radnika mineralnih đubriva protestuje već četiri sedmice u krugu fabrike sprečavajući transport ka susednim...

Nastavak na B92...

Četvorica radnika Fabrike vagona počela štrajk glađu

Izvor: EMportal, 07.Dec.2009

Četvorica radnika Fabrike vagona, od stotinak koliko ih je od danas u generalnom štrajku, danas su u 14.30 stupili u štrajk glađu zbog neisplaćenih zarada za avgust, septembar i oktobar, kao i zbog nedostatka posla.

Nastavak na EMportal...

Štrajk radnika šabačke Zorke

Izvor: S media, 07.Dec.2009

Grupa od 10 bivših ranika šabačke fabrike Zorka mineralna djubriva danas je započela štrajk gladju, zahtevajući isplatu zaostalih zarada iz perioda pre privatizacije tog preduzeća. ..Oko 100 bivših radnika mineralnih djubriva protestuje već četiri sedmice u krugu fabrike sprečavajući transport...

Nastavak na S media...

Glađu do plata

Izvor: Kurir, 08.Dec.2009, 12:20

ŠABAC - Bivši radnici "Zorkine" fabrike "Mineralna đubriva" blokirali su juče velikim bagerima na jedan sat saobraćaj ispred prve kapije preduzeća, a nekoliko njih potom je započelo štrajk glađu. Radnici su nezadovoljni što ni posle mesec dana pregovora nisu dobili novac koji im "Zorka" duguje...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.