Srpski srednjovekovni novac u kraljevačkom Narodnom  muzeju

Izvor: Blic, 28.Sep.2015, 19:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski srednjovekovni novac u kraljevačkom Narodnom muzeju

U galeriji Narodnog muzeja u Kraljevu otvorena je izložba „Srpski srednjovekovni novac“, čiji je autor kustos arheolog Slađana Spasić sa saradnicima Suzanom Novčić, Olegom Romanovim i Srđanom Vulovićem.

Osim originalnih srednjovekovnih novčića, fotografija i dokumenata, izložene su i kopije fresaka srpskih vladara koji su kovali novac.

- Radi se o kovanom novcu kralja Milana, cara Dušana, cara Uroša i drugih srpskih vladara. Do većeg dela materijala >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << došlo se arheološkim iskopavanjima na lokalitetima u okolini manastira Žiča i manastira stara i nova Pavlica. Takođe, jedan deo je iz naše numizmatičke zbirke nastale odmah po osnivanju muzeja u Kraljevu 1950. godine - kaže Slađana Spasić, autorka izložbe.

Prema njenim rečima, prvi srpski novac kovao je kralj Stefan Radoslav i to po ugledu na vizantijski novac. Otvaranjem rudnika srebra u Brskovu stekli su se uslovi i za obnovu kovanja srpskog srednjovekovnog novca, pa su sve do pada srpske države i gubitka samostalnosti 1459. godine, srpski srednjovekovni novac kovali kraljevi: Stefan Uroš Prvi, Stefan Dragutin, Stefan Uroš Drugi Milutin, Stefan Vladislav Drugi, Stefan Uroš Treći Dečanski, Stefan Dušan i Vukašin, carevi Dušan i Uroš, kao i despoti Stefan Lazarević i Đurađ Branković.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.