Srpske granice ostaće otvorene za migrante

Izvor: Blic, 04.Okt.2015, 07:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpske granice ostaće otvorene za migrante

Iako je pogled na statističke podatke o migrantima donekle zastrašujući, do sada nije bilo većih incidenata, tvrdi u razgovoru za „Blic“ Milenko Božović, načelnik Uprave granične policije.

- Po zvaničnim evidencijama, MUP je registrovao oko 170.000 migranata. To je broj podnosilaca zahteva za azil i broj prekršajno procesuiranih lica zbog ilegalnog prelaska državne granice. Znači oko 157.000 lica je izrazilo nameru za azil, a protiv 13.000 su podnete prekršajne >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << prijave. To što nismo imali većih incidenata sa njima je, pretpostavljam, human odnos države jer čim kroče na teritoriju Srbije pruži im se potreban vid zaštite i kontrola kao i kratak period njihovog zadržavanja kroz našu zemlju.

Da li srpske granice ostaju otvorene za migrante?

- Srpske granice ostaju otvorene jer Srbija poštuje međunarodne standarde i ljudska prava i na dalje ostavlja granice prohodne za sve vrste saobraćaja. Takođe, Srbija će poštovati sve potpisane međunarodne sporazume i protokole koje ima sa susednim državama, a omogućiće i zaštitu i pomoć svim ugroženim kategorijama migranata koji se pojave na našim granicama bilo da Srbija predstavlja zemlju destinacije ili tranzita.

Kakvi su odnosi pogranične policije sa kolegama iz Hrvatske i Mađarske?

- Odnosi granične policije sa kolegama iz ovih država su odlični. Radimo zajedno u kontakt centrima, svakodnevno razmenjujemo različite vrste informacija, patroliramo zajedno u graničnim područjima, a sa Mađarima imamo čak i zajedničke granične prelaze.

Postoji li mogućnost da Srbija zatvori granice?

- Naravno da Srbija ima zakonsku mogućnost da zatvori svoje granice, ali to i pored velikog broja migranata koji su ušli i tranzitirali preko njene teritorije neće učiniti, jer će nastaviti da kao kandidat za članstvo u EU bude odgovorna, humana i poštuje svoje međunarodne obaveze.

Da li smo bezbedni kao država?

- Bez obzira na sve izazove Srbija je bezbedna država.

Dnevno uđe do 4.000 migranata

- U Srbiju u poslednjih mesec dana ulazi u proseku između dve i četiri hiljade migranata koji dnevno tranzitiraju preko naše teritorije i napuštaju zemlju u pravcu Mađarske ili Hrvatske. Evidentno je da se manje zadržavaju na našoj teritoriji u odnosu na prethodni period. Najviše je državljana Sirije, Avganistana, Pakistana, Somalije i drugih država Afrike i Azije, a do sada su osobe iz 91 države izrazile nameru za azil u našoj državi.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

MUP registrovao 170 000 izbeglica u Srbiji

Izvor: Studio B, 04.Okt.2015

MUP registrovao je do sada 170.000 izbeglica u Srbiji, od kojih je 157.000 izrazilo nameru za azil, a protiv 13.000 su podnete prekršajne prijave zbog ilegalnog prelaska granice, izjavio je načelnik Uprave granične policije Milenko Božović...Božović je u intervjuu za današnji broj "Blica" kazao...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.