Izvor: Politika, 01.Feb.2015, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpska poljoprivreda zanimljiva strancima

Grad Niš već na prvoj održanoj licitaciji pod zakup izdao nekoliko desetina hektara slobodnih i obradivih parcela na svojoj teritoriji

Niš – Može li se u Srbiji obnoviti poljoprivredna proizvodnja od koje se nekada, uz veliki rad, dobro živelo? Odgovor je možda u nedavno održanoj licitaciji koju je organizovala Uprava za poljoprivredu Niša, koja je u zakup ponudila poljoprivredno zemljište na teritoriji grada.

Kako je objasnio načelnik Uprave Saša >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Stojiljković, prethodnih meseci postojalo je ogromno interesovanje za slobodno državno poljoprivredno zemljište u vlasništvu Republike Srbije.

Pošto je dobila odobrenje i saglasnost da se zemljište javnim oglašavanjem na određen period izda u zakup, ova niška uprava ponudila je slobodne i kategorisane površine na području Niša. 

Koliko je interesovanje bilo veliko, govori podatak da je već na prvoj licitaciji skoro sve sa spiska ponuđenih površina obradivog, ali i kvalitetnog poljoprivrednog zemljišta, izdato u zakup. Reč je o parcelama koje se mogu koristiti za poljoprivrednu proizvodnju u periodu od jedne do tri godine.

Ovako kratak period uslovljen je tek završenim postupkom restitucije i činjenicom da tek treba utvrditi da li je poljoprivredno zemljište opterećeno zahtevima nekadašnjih vlasnika za povraćaj.

Ukoliko se u narednom periodu utvrdi da nema tereta nad ovim parcelama, verovatno će zemljište moći da se izda u zakup i na duži period. Naravno, ako je u međuvremenu izdato, to će biti moguće tek po isteku roka na koji je dato na korišćenje.

Ipak, na prvoj licitaciji izdate su u zakup i pojedine poljoprivredne parcele na duži period, istakao je Stojiljković. Pošto je bilo slobodnih obradivih površina za koje se zna da nisu obuhvaćene restitucijom i da je država vlasnik, oko 30 hektara poljoprivrednog zemljišta izdato je na period od 20 godina. Time je zakupcima omogućeno da planiraju na duži vremenski period šta će i kako raditi.

Upravo za takav i na ovaj način regulisan zakup na veći broj godina bilo je najveće interesovanje, kao i najviše cene. Ističe se da je početna cena po hektaru bila od 3.000 do 10.000 dinara godišnje, a da su parcele izlicitirane na 20 godina date u zakup i po četiri ili pet puta višoj ceni od početne, čak i za po 40.000 dinara godišnje po hektaru. 

Pored zainteresovanih iz naše zemlje, na licitaciji su, posebno je zanimljivo, učestvovali i strani investitori, najviše iz okolnih zemalja. Naime, nekoliko stranaca, za koje se pretpostavlja da već imaju mešovite firme registrovane u našoj zemlji, bili su među najozbiljnijim pretendentima za uzimanje velikih površina poljoprivrednog zemljišta u zakup.

Tako je jedan državljanin Bugarske, kao predstavnik uredno registrovane firme, pobedio na nadmetanju za zemljište na samom obodu Niša. Odmah je saopštio da će na velikoj parceli zasaditi plantažu lešnika. Ima sličnih primera i sa državljanima drugih zemalja u okruženju, na primer iz Makedonije i Grčke, čulo se posle ovog javnog nadmetanja.

Ovo je bila tek prva licitacija za izdavanje pod zakup poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu na teritoriji grada Niša. Očekuje se da će sličnih oglašavanja opet biti, već u ovoj godini, a mnogo više po završetku postupka restitucije, kada se u potpunosti reguliše vlasništvo države Srbije. 

Sve to ukazuje da korisno i kvalitetno poljoprivredno zemljište, koje je godinama i decenijama zarastalo u korov i nije korišćeno, opet može da donosi prihode, a onima koji su se odlučili za organizovanu poljoprivrednu proizvodnju sigurno i bolji standard i život.

Toma Todorović

objavljeno: 01/02/2015

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.