Srbija uvozi vina, a domaće sorte zapostavlja

Izvor: Blic, 14.Feb.2016, 01:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija uvozi vina, a domaće sorte zapostavlja

Domaće tradicionalne sorte vinove loze su zapostavljene, a tržište Srbije preplavljeno vinima iz uvoza, ocena je vinogradara i vinara okupljenih na saboru u Rekovcu.

Drugi Sabor vinogradara i vinara Levča, na kome je učestovao više od 150 vinogradara i vinara tog dela Srbije, održan je u organizaciji Poljoprivredno veterinarske škole i Skupštine opštine Rekovac.

"Od četiri litre crnog vina na našem tržištu, tri su iz uvoza", rekao je čelnik Viteškog reda >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Levča Stojan Jeftić.

Centralna tema Sabora bili su "Rezultati naučnog istraživanja zdravih osobina grožđa i vina sorte prokupac". Na ovu temu u amfitetaru škole govorio je prof. dr Nebojša Mirković, jedan od 26 srpskih istraživača kvaliteta tradicionalnog voća i grožđa".

Na Saboru su proglašeni novi članovi Viteškog reda - vitezovi vinari iz Levča. Ovu titulu poneli su: Radivoje Milić, Dragan Vulović, Goran Jakovljević i Branislav Anđelić.

Prema oceni stručnog žirija, koji je ocenjivao najbolje vino u kategoriji belih, crnih i roze, proizvođača vina u kategoriji malih podruma i vinarija Levča, najbolje vino u kategoriji belih, proizveo je Zoran Mirković iz Riljaca i Vinarija "Miletić". U kategoriji crnih, najbolje je ocenjeno vino đorđa Mirkovića iz Rekovca i Vinarije Milosavljević i u kategortiji roze, najbolje je vino Zora Mirkovića i Vinarije "Miletić".

Žiri se opredeljivao za najbolje između 101 vina.

Vinariji "Levač" uručeno je rešenje HAŠAP vinarija. Vinarija "Levač" osnovana je 1952. godine. Bavi se proizvodnjom grožđa, vina i rakije. Rasposlaže sa 36 hektara vinograda na kojima gaji sorte: šardone, italijanski i rajanski rizlong, game... Kapacitet vinarije je tri miliona litara a kapacitet punionice šest miliona litara na godišnjem novu.

Sertfikat HASSAP je primio direktor Vinarije "Levač" Dragoslav Radenković.

Sabor levačkih vonogradara i vinara, ustanovljen je prošle godine, povodom slave vinogradara i vinara Svetog mučenika Trifuna.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.