Srbija 2010: Sin umro od gladi, majka na samrti!

Izvor: Press, 26.Okt.2010, 23:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija 2010: Sin umro od gladi, majka na samrti!

Vlastimir Petrović (44) umro od gladi i iscrpljenosti. Telo danima ležalo u trošnoj kućici. Nepokretna majka Zagorka (80) prebačena u bolnicu
Nezapamćena tragedija u selu Ljutež kod Vladičinog Hana. U trošnoj, seoskoj kućici, od gladi, bede i siromaštva umro je Vlastimir Petrović (44), dok je njegova nepokretna majka Zagorka (80) u stanju potpune iscrpljenosti, gotovo na samrti, prebačena u bolnicu.
Vlastimirovo telo, koje je >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << danima ležalo na podu straćare u selu Ljutež, pronašle su komšije juče ujutru. Oni su, zabrinuti što Vlastimira nisu viđali danima, svratili da vide šta je s njim. Pozvali su odmah policiju i Hitnu pomoć. Kada su ovi stigli, starica je bila u teškom stanju, dok su kod sina mogli samo da konstatuju smrt. Lekari su potvrdili da je Vlastimir bio mrtav već nekoliko dana. Od lica su mu ostale samo kosti, jer su ga pojele mačke, a nepokretna majka je to sve vreme gledala.

Zagorka je prebačena u vranjsku bolnicu, u teškom opštem stanju, iznemogla, izgladnela...
Zgroženi i lekari
Ljutež je neprohodno planinsko selo. Do njega se stiže samo terenskim vozilima. Ima oko pedesetak stanovnika, mahom starijih ljudi. Kuće su udaljene jedna od druge i po nekoliko kilometara. Žitelji Ljuteža su zgroženi prizorom u kući Petrovića. Komentarišu da svi mogu da pomru od gladi, a da nikoga ne bude briga.
- Ubi nas ova beda, svi živimo od neke socijalne pomoći, stari smo i nemoćni, plašimo se da i nas čeka ovakva sudbina - čuli smo od njih desetak koji su se okupili na ulazu u selo.
Ljubisav Stanisavljević, prvi komšija iz kuće udaljene oko kilometar, prvi je ugledao stravičan prizor.
- Danima nisam video Vlastu u selu. Nije ni po hleb silazio, pa sam pozvao komšinicu i otišli smo do njegove kuće. Svetlo je bilo upaljeno i napolju i unutra. Pozvao sam ga nekoliko puta i kada se niko nije odazvao, ušli smo. Prizor je bio stravičan, još ne mogu da se smirim. Kuća je bila puna mačaka koje su jele mrtvog Vlastu, a jadna Zaga nije mogla ništa da uradi. Bila je nepokretna i iscrpljena od gladi - priča kroz suze Ljubisav.

Lekari Hitne pomoći potvrđuju za Press da sličan prizor nisu nikada videli.
- Dugogodišnji sam medicinski radnik, ali ovako nešto nisam nikada video, da ljudi onako žive u današnje vreme, da umiru od gladi i da njihova tela jedu životinje, stvarno je strašno i neverovatno - opisuje vidno potresen dr Dika Stevanović, lekar Doma zdravlja u Vladičinom Hanu i dodaje:
- Vlastimir je umro najverovatnije od gladi, tu sam mogao samo da konstatujem smrt. Zagorka je bila takođe u vrlo teškom stanju. Video sam dekubitis na leđima, rane po celom telu, nije bila u stanju ni da govori. I za nju sam siguran da danima ništa nije jela.
Među okupljenima meštanima bio je i Zoran Savić, Vlastimirov brat od tetke. Dugo je skupljao snagu da uđe u kuću i stavi telo u sanduk:
- Ne mogu da uđem, to mi je brat. Sve je spremno za sahranu, nekoliko meštana mi je pomoglo, ali mnogo je teško kad saznate da vam je brat umro od gladi. Nisam mogao da mu pomognem. Sa porodicom živim u selu Prekodolce i ja jedva spajam kraj sa krajem. Kako da uđem u kuću? Šta da radim? - jeca Zoran.

Vlastimir Petrović je sahranjen juče na seoskom groblju, u prisustvu nekoliko meštana i rođaka.
Živeli u teškoj bedi
Petrovići su živeli u teškoj bedi, jedini prihod im je bila porodična penzija nasleđena od Zagorkinog pokojnog supruga. Centar za Socijalni rad je svojevremeno hteo staricu da smesti u neku adekvatnu ustanovu, ali sin nije dao odobrenje.
- Nije Vlasta hteo da potpiše, a on je njen staratelj. Izgubio bi pravo na penziju, pa se plašio da neće imati od čega da živi, jer je ostao bez posla - tvrde meštani Ljuteža.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Jezivije i od smrti

Izvor: Večernje novosti, 27.Okt.2010, 00:35

Nepokretna Zagorka Petrović u domu kod Vladičinog Hana danima gledala kako pacovi jedu telo sina. Vlastimir umro od gladi. Stravu u kući otkrio rođak

Nastavak na Večernje novosti...

Sin umro od gladi, majka kritično

Izvor: Vesti-online.com, 27.Okt.2010

Vlastimir Petrović (44) iz sela Ljutež kod Vladičinog Hana umro je od gladi i iscrpljenosti. Telo je danima ležalo u trošnoj kućici. Njegova nepokretna majka Zagorka (80) je u stanju potpune iscrpljenosti i skoro na samrti prebačena u bolnicu.

Nastavak na Vesti-online.com...

Majka kritično, sin umro od gladi, pacovi mu pojeli lice

Izvor: Vesti-online.com, 27.Okt.2010

Vlastimir Petrović (44) iz sela Ljutež kod Vladičinog Hana umro je od gladi i iscrpljenosti. Telo je danima ležalo u trošnoj kućici. Njegova nepokretna majka Zagorka (80) je u stanju potpune iscrpljenosti i skoro na samrti prebačena u bolnicu...Vlastimirovo telo, koje je danima ležalo na podu...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.