Izvor: B92, 05.Jun.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi proglasili vanredno stanje

Zvečan -- Protestni skup u Zvečanu danas proglasio vanredno stanje u četiri opštine na severu Kosova.

"Proglašava se vanredno stanje na teritoriji četiri opštine severnog Kosmeta, preduzimaju vanredne mere i prekidaju svi kontakti s privremenim kosovskim institucijama, prvenstveno UNMIK-om, dok počinioci brojnih zločina nad Srbima ne budu uhapšeni i dok ne bude stabilizovana situacija u tom regionu", zaključeno je na protestnom skupu u Zvečanu.

U prisustvu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << više hiljada žitelja opština Zvečan, Kosovska Mitrovica, Zubin Potok i Leposavić načelnik Kosovsko-mitrovičkog okruga Momir Kasalović izjavio je da su nedavno ubistvo Miljana Veskovića i oružani napad na benzinsku stanicu kod Zvečana sistematski planirani zločini kako bi Srbi bili zastrašeni, a sever Kosova bio etnički očišćen. Na skupu je zaključeno da od danas nijedan Srbin zaposlen u školstvu, zdravstvu ili lokalnoj upravi više ne prima platu u vidu dodatka od UNMIK-a.

Formiran je Komitet za delovanje u hitnim slučajevima i preduzimaje mera samoorganizovanja, od građana se zahteva saradnja sa opštinskim organima i lokalnom Kosovskom policijskom službom, a uskraćuje se poverenje regionalnim jedinicama KPS-a i zahteva da svakom uviđaju prisustvuje i ekipa MUP-a Srbije.

UNMIK: Poslednji incidenti nisu etnički motivisani

Komesar UNMIK policije, Kaj Vitrup, izjavio je danas da jučerašnje ranjavanje Srpkinje u selu Prilužje i prošlonedeljno ubistvo srpskog mladića u Zvečanu nisu etnički motivisana krivična dela.

Komesar je u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima rekao da istraga o jučerasnjem incidentu u Prilužju ukazuje da je žrtvu dok je radila u svome dvorištu pogodio zalutali metak, ispaljen tokom svadbene proslave.

Istraga o ubistvu Miljana Veskovića u Zvečanu, koja se dogodila 1. juna, do sada nije otkrila elemente etnički motivisanog krivičnog dela. Policija trenutno ispituje dve osobe u vezi sa tim slučajem, naveo je Vitrup.

"Upućujemo naše saučešće porodici ubijene žrtve. Trenutno uvodimo dodatne bezbednosne procedure, da bi smo obezbedili sigurnost za sve građane Kosova", rekao je Vitrup.

"Ne ubijajte srpsku reč na Kosovu"

Predsednica Koordinacionog centra, Sanda Rašković Ivić, uputila je danas pismo šefu UNMIK-a Sorenu Jesen-Petersenu u kome od njega traži da zabranom distribucije srpske štampe ne ubija srpsku reč na Kosovu.

Rašković-Ivić podseća da postoji mnoštvo dokaza "da su Srbi od strane međunarodne zajednice najbolnije i najbrutalnije prevareni" te da im je u takvoj situaciji jedina pomoć Srbija koju na tom putu sada onemogućuje UNMIK, odlukom o sprečavnju distribucije srpske štampe.

Rašković Ivić razlog za tu odluku - regulisanje poreza, ocenjuje kao neprihvatljiv, jer kako navodi, UNMIK sigurno zna da ga Srbi plaćaju.

Tim povodom Rasković Ivić u pismu pita da li se od "Srba svaki put kad treba da spasu svoje gole živote i ono što im pripada, traži da plate porez i to tako što će se odreći bar malo srpstva i bar malo srpskog, bar malo Srbije".

Ona naglašava da su Kosovki Srbi, najugroženiji etnička grupacija u Evropi i to pod jurisdikcijom UN, NATO, SAD i EU.

"Danas se u Evropi sprovodi etnocid pred očima međunarodnih policajaca koji ne žele da vide realnost da su Srbi egzistencijalno ugroženi i da nemaju osnovno pravo na život", istakla je Rasković Ivić. S obzirom da, kako navodi, međunarodna zajednica na Kosovu nije ispunila misiju zbog koje je došla, ona u pismu od Jesen-Petersena zahtava odgovor da li će na Kosovu i Metohiji, za koju godinu, uopšte biti Srba ili nekih drugih naroda sem albanskog?

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.