Spremni za grejnu sezonu

Izvor: RTS, 15.Okt.2012, 10:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spremni za grejnu sezonu

Energenata ima dovoljno, snabdevanje strujom je stabilno, a država će obezbediti i dovoljno mazuta za toplane, poručuje na početku grejne sezone ministarka energetike Zorana Mihajlović.

Grejna sezona počinje danas i trajaće do 15. aprila. Nema zvaničnih informacija da neka toplana nije spremna, međutim, kako će one raditi u narednim danima, zavisi od spoljnih temperatura. Ministarka energetike Zorana Mihajlović poručuje da neće biti problema s grejanjem.

"Energenata >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ima dovoljno: ima gasa, stabilna je elektroenergetska situacija. Biće i dovoljno mazuta za toplane. To će obezbediti država, tako da verujem da ćemo zimus biti energetski bezbedni", rekla je Zorana Mihajlović u intervjuu za RTS.

Rad više od polovine toplana zavisi upravo od mazuta iz Robnih rezervi, a tender je završen prošle nedelje. Mihajlovićeva kaže da su obezbeđene dovoljne količine, oko 40 hiljada tona.

"Ono što ja kao ministar ne bih volela da se desi i iduće godine, a to je da toplane ponovo uzimaju iz Robnih rezervi i zato su potrebne sistemske promene za narednu grejnu sezonu. U ovu grejnu sezonu smo došli nekako pred svršen čin. Moramo, nekako, da pomognemo toplanama jer građani moraju da imaju grejanje ali ćemo neke stvari sistemski promeniti u narednom periodu", napominje ministarka energetike.

Problem je, međutim, i u tome što je veliki broj toplana imao obavezu da vrati Robnim rezervama mazut koji su uzele prethodne godine, ali zbog svoje finasijske situacije to nisu mogle da učine.

"Država je ponovo izašla u susret toplanama ali to nije rešenje. To je rešenje na kratak rok. Zbog toga ćemo mi pokušati da u narednom periodu uvedemo određene sistemske mere koje očekuju toplane kako bi smo sledeće godine razgovarali o zaista stabilnom energetskom bilansu. Ovaj energetski bilans danas je relativno stabilan", kaže Mihajlovićeva.

U toku je i izrada novog pravilnika za toplane koji će, između ostalog, propisati minimalne i maksimalne cena grejanja, ali i određene obaveze koje toplane moraju da sprovedu u narednom preiodu.

To su, kako objašnjava minstarka, merenje po utrošku i još nekoliko srednjoročnih i dugoročnih mera koje će omogućiti da toplane budu i ekonomski i energetski efikasne.

Prvi put je bez posrednika obezbeđena struja iz Republike Srpske, ali uvoz će početi od januara. Postavlja se pitanje: šta ako nam struja bude nedostajala i u novebru i decembru?

"Mislim da sigurno možemo računati na stabilno snabdevanje. Vlada je donela određene odluke i dala mogućnost EPS-u da nabavi dodatne količine električne energije. Ali, ono što jeste važno to je da ćemo u narednoj godini, i to u januaru i februaru, kada se očekuje hladno vreme mi imati dovoljno struje nabavljene tako što je EPS učestvovao na tenderu u drugoj državi", ističe resorna ministarka.

U javnosti se već priča o nestašici uglja iz domaćih rudnika, jer je taj ugalj inajjeftiniji. Mihajlovićeva, međutim, tvrdi da će uglja biti dovoljno.

"Stanovništvo o tome ne mora da brine. Ono o čemu mi brinemo ovde u ministarstvu je da obezbedimo stabilan sistem i da svih energenta bude dovoljno", poručila je Zorana Mihajlović.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Počinje grejna sezona: Ministarka poručuje da smo bezbedni ove zime

Izvor: S media, 15.Okt.2012

U u gradskim toplanama u Srbiji je, prema izveštajima Tanjugovih dopisnika, sve spremno za predstojeću grejne sezone koja će uglavnom početi danas posle obavljenih odgovarajućih tehničkih priprema...Za početak grejne sezone su se, uglavnom, pripremili i trgovci "čvrstim" ogrevom koji su, kako...

Nastavak na S media...

Počela grejna sezona, radijatori od jutros topli

Izvor: Blic, 15.Okt.2012

U stanovima Beograđana od jutros su topli radijatori čime je zvanično počela grejna sezona, koja će trajati do 15. aprila...“Beogradske elektrane” jutros u šest sati pustile su grejanje. Međutim, to ne znači da će ga i biti celog dana. Naime, onim danima ili delovima dana kad je spoljna...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.