Izvor: Politika, 21.Sep.2014, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spolja gladac, a unutra…

Niška tvrđava, jedan od najstarijih istorijskih i kulturnih spomenika, iz godine u godinu u jednom delu sve lepša, a u drugim propada i urušava se

Niš – Sigurno je da nije bilo turiste ili gosta Niša, i iz inostranstva i iz naše zemlje, koji nije video ili kročio u Gradsku tvrđavu, jedan od najstarijih, ali i najlepših istorijskih i spomenika kulture u gradu na Nišavi. Drevna tvrđava, sagrađena još u vreme Rimljana na ovim prostorima, a kasnije dograđivana, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << najviše u vreme vladavine Turaka na Balkanu, pod zaštitom je države kao vredan spomenik prošlosti, a srpsku i stranu javnost najviše privlači zbog svog izuzetnog i jedinstvenog izgleda, ali još više zbog svojih sadržaja.

Odavno je Gradska tvrđava u Nišu postala i ambijent za prijatnu šetnju i, posebno, prostor za održavanje kulturnih i sportskih manifestacija. Najviše se o njoj govori na kraju leta, u vreme održavanja tradicionalnih Filmskih susreta. Ovaj festival, kao jedna od najznačajnijih kulturnih manifestacija, održan je i ovog leta, 49. put, a Nišlije se već spremaju da narednog avgusta organizuju Filmske susrete na kojima će obeležiti jubilej – pola veka svog, i festivala glumaca.

Činjenica je da je Gradska tvrđava iz godine u godinu, posebno leti, sve lepša. Uređuje se i sređuje, dobija nove sadržaje, ne samo za odrasle, već i za decu. Ali, samo u jednom svom delu, u onom na zapadu Tvrđave, okrenutom prema gradu. Iz centra Niša pogled na spomenik i njegove sadržaje odmah posle ulaza na glavni ulaz uvek pleni. I sve je prijatnije pošto se uđe kroz Stambol kapiju. Tu su galerije, izložbeni prostori, sve više restorana i kafe barova, tu je i Letnja pozornica, gde se održavaju Filmski susreti.

I dok se svuda u svetu spomenici istorije i kulture čuvaju i neguju, u Srbiji i Nišu događa se nešto čudno.

Suprotna, istočna strana Gradske tvrđave u Nišu iz dana u dan sve više liči na ruinu i propada. Urušavaju se zidovi i stanje je, kažu u Zavodu za zaštitu spomenika kulture u Nišu, zabrinjavajuće. Svaka kiša, sve promene godišnjih doba, posebno periodi godine koji donose hladnoću, zimu i mraz, pogoršavaju to stanje.

Prethodnih godina, možda i tokom skoro cele protekle decenije, urađeno je mnogo projekata za sanaciju bedema, rovova i drugih sadržaja u Gradskoj tvrđavi. Ali, Grad Niš nema sredstva. Novac ne stiže ni od državnih institucija i organa. Zato nijedan, mora se reći vredan projekat nije realizovan. Odluke o izdvajanju sredstava za sanaciju Tvrđave donose se u Ministarstvu kulture Srbije i posle konkurisanja za dodelu sredstava od države Niška tvrđava još se nijednom nije našla među prioritetnim objektima i spomenicima za sređivanje.

Zanimljivo je da je, posle prošlogodišnjeg predstavljanja projekta pod nazivom „Uređenje i revitalizacija Niške tvrđave”, obećano da će država Srbija, odnosno Ministarstvo kulture, izdvojiti značajna sredstva kako bi Gradska tvrđava postala kulturni, istraživački, naučni i rekreativni centar. Međutim, posle predstavljanja projekta nije se dogodilo ništa.

Za to vreme zidovi i bedemi se ruše, rovovi zarastaju u korov i propadaju. Ostaje da se uživa samo na lepoj strani Tvrđave, koja se vidi kada se gleda iz centra grada. Sve je ostalo kao u narodnoj izreci: „Spolja gladac, a unutra jadac”.

Toma Todorović

objavljeno: 22.09.2014.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Niška tvrđava: Spolja gladac, a unutra…

Izvor: JuznaSrbija.info, 22.Sep.2014, 19:26

Niška tvrđava, jedan od najstarijih istorijskih i kulturnih spomenika, iz godine u godinu u jednom delu sve lepša, a u drugim propada i urušava se..Sigurno je da nije bilo turiste ili gosta Niša, i iz inostranstva i iz naše zemlje, koji nije video ili kročio u Gradsku tvrđavu, jedan od najstarijih,...

Nastavak na JuznaSrbija.info...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.