Sovilj: Ne očekuju se poplave u Srbiji

Izvor: Mondo, 05.Nov.2012, 21:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sovilj: Ne očekuju se poplave u Srbiji

U Srbiji se zbog novih padavina i porasta vodostaja nekih reka u Sloveniji i Hrvatskoj ne očekuju poplave poput onih koje prete u tim državama, tvrdi dežurni u Republičkom hidrometeorološkom zavodu (RHMZ) Slobodan Sovilj.

Sovilj je rekao da ocekuje da će kiša, koja je zahvatila Vojvodinu i Beograd, padati u narednih 12 sata i da će se ujutro nad tim područjima vreme razvedriti.

Sovilj je dodao da će >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << se padavine "preseliti" ka južnim i centralnim delovima Srbije, "ali da se ne očekuje poplave poput onih u Sloveniji i Hrvatskoj".

Vodeni talas iz Slovenije uskoro će stići u Hrvatsku, pa će preduzeće Hrvatske vode večeras i noćas uvesti mere redovne odbrane od poplava za područje uz reku Savu od Jesenica u Sloveniji do Zagreba, a zbog situacije na Dravi stanovnicima jednog mesta kod Varaždina preporučena je evakuacija.

Kako je kazao zamenik rukovodioca odbrane od poplava za srednju i donju Savu Zoran Čavlović, nivo vode za Savu Jesenice očekuje se od 400 santimetara, a za Savu Zagreb 360 cm.

Zbog obilnih padavina slovenačka agencija za okolinu proglasila je veliku opasnost od poplava, "crveni alarm", za donji tok reke Drave prema granici s Hrvatskom.

Večeras bi na Dravi na izlazu iz Slovenije u Hrvatsku trebao da pojavi vodeni talas s protokom od 2.500 kubika metara vode u sekundi, pa se očekuje da će reka poplaviti Lovrečan Otok, naselje u opštini Cestica, čijem je stanovništvu predložena evakuacija.

Na području Varaždinske županije izgrađeni su nasipi koji mogu izdržati protok od 2.500 kubiika vode u sekundi, pa bi sve trebalo da bude u redu, ali ako protok vode bude veći od očekivanih 2.500 kubnih metara u sekundi, moglo bi biti problema na svim područjima uz reku.

(Tanjug)

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Sovilj: Ne očekuju se poplave u Srbiji

Izvor: Press, 05.Nov.2012

U Srbiji se zbog novih padavina i porasta vodostaja nekih reka u Sloveniji i Hrvatskoj ne očekuju poplave poput onih koje prete u tim državama, izjavio je večeras Tanjugu dežurni u Republičkom hidrometeorološkom zavodu (RHMZ) Slobodan Sovilj..Sovilj je rekao da ocekuje da će kiša, koja je zahvatila...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.