Solarni Impuls sleteo u Kinu

Izvor: Akter, 31.Mar.2015, 08:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Solarni Impuls sleteo u Kinu

Avion na solarni pogon sleteo je u utorak rano ujutro u Čungćing, u centralnom delu Kine, završivši petu deonicu puta oko sveta kojim se promoviše upotreba obnovljivih izvora energije

Put od Mandaleja, u Mjanmaru, do Čungćinga trajao je više od 20 sati.

Organizatori leta saopštili su da su piloti morali da visoko uzdignu avion preko planinskog predela na jugu Kine i da su morali da nose maske s kiseonikom, a da je u kabini temeratura pala na minus 20 stepeni.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << />
"Solarni Impuls 2" je na put oko sveta poleteo iz Abu Dabija 9. marta, a do sada je imao četiri stanice. Sledeća destinacija je Nandjing, na istočnoj kineskoj obali, odakle će poleteti na prvi prekookeanski, petodnevni put do Havaja.

Avion "Solar Impuls 2" leti bez goriva, a struju dobija iz 17.000 solarnih ćelija postavljenih na krilima raspona 72 metra.

Letelicom na smenu upravljaju švajcarski piloti Bertran Pikar i Andre Boršberg. Očekuje se da etapni let oko sveta, s pauzama, traje pet meseci.

"Solar Impuls 2" je do sada postigao dva rekorda - najduži put predjen u jednom letu i najveća brzina u odnosu na zemlju.

Ovo putovanje privuklo je širom sveta veliku pažnju ljudi koji solarni pogon vide kao gorivo budućnosti, izvor čiste, obnovljive energije.

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.