Smederevska jesen rana

Izvor: RTS, 05.Sep.2015, 04:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smederevska jesen rana

Počele Smederevska jesen i Ljubičevske konjičke igre. U Požarevcu konjičke igre u stalnom terminu - prvog vikenda u septembru, međutim Smederevo je požurilo sa danima vina, grožđa i voća - obično ih slave krajem septembra. Ljute se komšije jedni na druge - buni ih ima li dovoljno posetilaca za obe manifestacije u krugu od 30 kilometara.
Čude se Požarevljani kako je Smederevcima "jesen" stigla >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ranije od požarevačke. Navikli su da u konjičkim igrama uživaju početkom septembra, a u voću i vinu krajem meseca.

"Prosto mi je neshvatljivo kako se to dešava u istom periodu. Navikli smo da prvo budu Ljubičevske igre pa onda Smederevska jesen. Smeta mi što su u isto vreme jer ljudi ne mogu da idu", kažu Požarevljani.
Pokušaće Požarevljani da stignu na dva mesta, vole i konje i vino. Nije ni Smederevcima lako.
"Te njihove manifestacije su malo izmišljene, a smederevska jesen je stara. Ljudima gde je lepše tu neka idu. Trebalo je da bude u dva različita termina u svakom slučaju", kažu Smederevci.
Neće Smederevu rana jesen tek tako proći. Najavljuju Požarevljani protest, pisaće Turističkoj organizaciji Srbije.
"I mi i oni imamo istu publiku, ovim putem i nama se odvlači publika kod njih i mi njima odvlačimo. Nije velika posećenost ni ovde ni tamo, jer i ovde i tamo su programi veoma kvalitetni", kaže Davorka Mitrović, direktorka TO Požarevac.
Kvalitetno voće, grožđe, šira, poranili su. Do sunca je, nije do Smedereva, kažu nadležni.
"Bačve su pune, širu prodaju naši vinogradari, vino je slatko, da je bilo kasnije zakasnili bi", navodi Goran Jovšić iz Turističke organizacije Smederevo.
"U svakom slučaju mislim da su to različite manifestacije. U našem narodu ima izreka komšija preči od kuma, tako da našim komšijama želimo svaku sreću", kaže Jovšić. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.