Šljivijada bogata, a šljive – jevtine

Izvor: Politika, 28.Avg.2009, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šljivijada bogata, a šljive – jevtine

Verski praznik Velika Gospojina, koja se u Blacu proslavlja i kao dan grada, obeležen je juče i otvaranjem tradicionalne manifestacije „Šljivo moja”

Blace – Verski praznik Velika Gospojina, koja se u Blacu proslavlja i kao dan grada, obeležen je juče i otvaranjem tradicionalne manifestacije „Šljivo moja". Gost Blaca je juče bio i Anatolij Karpov, višestruki šahovski prvak sveta, koji je nasred glavne ulice, među izložbenim štandovima, odigrao >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << simultanku, a prvi potez povukao je Nebojša Milosavljević, predsednik opštine, koji je u izjavi za naš list istakao da „šljivijada", koja se održava već sedam godina zaredom, „ima izuzetan značaj za podsticanje razvoja poljoprivrede, posebno voćarstva, što za ove planinske prostore treba i može da bude najvažnija privredna grana".

– Zato ne žalimo ni trud ni novac da afirmišemo sve one koji su još ostali na selu, da bi se, u ovoj ekonomskoj krizi, i drugi vraćali. To isto važi i za kulturni život ovog malog mesta – zaključuje Milosavljević.

I zaista, zabavni i sportski program ovogodišnjih dana šljive je izuzetno bogat, a prepuni štandovi postavljeni su duž čitave glavne ulice. Najbolji domaćini i privrednici ovoga kraja izneli su svoje odabrane proizvode. Naravno, dominiraju šljive i najvažniji proizvod od njih – rakija.

Dragana, mlada snaha u ovdašnjoj porodici Veljić, veli nam da radi kao medicinska sestra, da joj je muž zaposlen u jednoj privatnoj firmi, svekar prima penziju, ali bez gajenja šljiva i proizvodnje rakije teško bi se opstalo. Ona sa ponosom ističe da su prošle godine proglašeni za vicešampione u uređenju šljivika i za kvalitet prepečenice.

Braća Stevanovići, Mihajlo i Živorad iz sela Stubla, iako odeljeni, zajedno se bave proizvodnjom rakije. Mihajlo kaže da mu je to glavni posao već više od 15 godina. Oni gaje već zaboravljene domaće sorte šljiva: moravke i vrbače. Sve je, kažu, upakovano u propisnu ambalažu, sa etiketom i ličnim garancijama. Oni prerade i do dva vagona šljiva godišnje, a prodaja, ističu, ide sasvim zadovoljavajuće.

Glavna tema okupljenih proizvođača šljiva bila je, kako se i očekivalo, otkupna cena ovog voća. Kako smo čuli, kvalitetna šljiva se otkupljuje po 10 dinara za kilogram, a ona manje kvalitetna po ceni od sedam do osam dinara.

Veoma je to jeftino, žale se proizvođači. Tako je to na tržištu, uzvraćaju im otkupljivači.

D. Borisavljević

[objavljeno: 29/08/2009.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.