Sedam decenija Udruženja penzionera Novog Sada

Izvor: RTS, 27.Okt.2016, 07:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sedam decenija Udruženja penzionera Novog Sada

Udruženje penzionera Grada Novog Sada je obeležilo veliki jubilej – 70 godina postojanja, a svečanosti su prisustvovali i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin i Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.
Predsednik Udruženja penzionera Novog Sada Momir Čolaković na svečanosti održanoj u "Studiju M" Radio Novog Sada zahvalio je svim generacijama penzionera >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koje su svojim radom doprinele da Udruženje ima tako bogatu i uspešnu istoriju.

Ministar Vulin rekao je novinarima da je Udruženje penzionera Grada Novog Sada primer kako treba da radi jedno takvo udruženje, a kao posebno značajno naveo je način na koji Udruženje organizuje i raznim aktivnosti ispunjava vreme svojim članovima koji, kako je rekao, zbog toga mnogo kasnije postaju korisnici institucija sistema namenjenih starim osobama, jer za tim nemaju potrebe pošto im je svakodnevni život kvalitetno ispunjen.
Međutim, Vulin je pomenuo i jednu tamniju stranu, a to je nasilje u porodice i nasilje na starijim osobama.
"U 2015. godini prijavljeno je 18.723 slučaja nasilja od čega 2.272 slučaja nasilja nad starijim osobama, što je oko 12 odsto od ukupnog broja svih prijavljenih nasilja u porodici. Na prvi podgled bi se reklo da to nije preveliki procenat, ali na žalost u praksi je situacija potpuno drugačija. Više od 90 procenata prijava nasilja u porodici stiže od strane policije, dok samo jedan mali procenat predstavljaju prijave koje su podnele same žrtve ili druga lica", rekao je Vulin.
On je naglasio da je nepohodno svakodnevno pričati o problemu nasilja u porodici kako bi se žrtve ohrabrile da prijave nasilje, ali i kako bi im pokazali da nisu sami.
"Nasilje je postalo akutni problem našeg društva, a posebno su ugrožena starija lica i tome moramo stati na put", istakao je Vulin.
Obraćajući se prisutnima Vulin je najavio da će 2017. godina od strane ministarstva na čijem je čelu biti proglašena godinom međugeneracijske solidarnosti.
"Vi penzioneri ste najzaslužniji što je Srbija krenula putem razvoja. Vi ste rekli da nećete da pojedete budućnost vaše dece i zahvaljujući vama vaša deca će imati lepšu budućnost", rekao je Vulin penzionerima Novog Sada.
Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je čestitajući penzionerima veliki jubilej rekao da je Grad Novi Sad penzionerima uputio čestitku i izrazio veliku zahvalnost za sve što su uradili dodelivši Udruženju penzionera Grada Novog Sada, najveće gradsko priznanje - Oktobarsku nagradu.
"Mislim da je Novi Sad u više navrata pokazao da je grad u kome postoji kontinuitet međugeneracijske solidarnosti", rekao je Vučević novinarima.
Na svečanosti najzaslužnijima za uspešan rad Udruženja penzionera dodelejene su povelje i plakete Udruzenja, a između ostalih povelju su dobili i ministar Vulin, gradonačelnik Vučević, Republički fond PIO, D.D "Minakva" specijalna bolnica "Termal" u Vrdniku i drugi.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vulin: U PIO uplaćeno više novca nego ranije

Izvor: NoviMagazin.rs, 27.Okt.2016

Ministar za rad, zaposljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je danas da je u PIO fond uplaćeno više novca nego ranije i da će se nivo dotacija iz budžeta za penzije, ukoliko se nastavi istim tempom, smanjiti...Vulin je objasnio da je nivo dotacija ranije iznosio 48 odsto,...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.