SKANDAL: OPŠTINA STARI GRAD ZABRANILA OBILIĆA!

Izvor: Kurir, 08.Jun.2010, 07:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SKANDAL: OPŠTINA STARI GRAD ZABRANILA OBILIĆA!

U opštini Savski venac odbili da dečaku upišu ime kosovskog junaka. Posle intervencije iz gradske uprave dete spremno za krštenje

BEOGRAD - Kada srećni otac dobije sina junačinu, radost može da mu pokvari birokratija. Da bi tek rođenom sinu dao ime Obilić, Miloš Đukanović iz Obrenovca prošao je Tantalove muke!

Nošen željom da svog prvenca nazove po prezimenu srpskog junaka iz Kosovskog boja Miloša Obilića, Đukanović je 3. juna ove godine zakucao na >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << vrata matičara u opštini Savski venac. Njegov predlog je, međutim, glatko odbijen.

- Divim se Milošu Obiliću i od detinjstva želim da sinu dam ime po njemu. Dobio sam blagoslov i od sveštenika u Obrenovcu. Međutim, kad sam matičarki rekao kako će mi se sin zvati, ona me je čudno pogledala i izašla iz sobe. Posle desetak minuta su me pozvali u kancelariju kod šefice i rekli mi da dete ne može da se zove Obilić jer bi moglo da ima problema u životu. Shvatio sam da me doživljavaju kao nacionalistu i upozorio ih da ću sinu dati ime Obilić pa makar ga morao prijaviti u Zagrebu - kaže Đukanović, koji je posle alarmiranja nadležnih u gradskoj skupštini dobio odobrenje da malog Obilića, čije je krštenje zakazano za nedelju, upiše u matičnu knjigu rođenih.

U kancelariji matičara na Savskom vencu objašnjavaju da su u interesu deteta Đukanoviću pokušali da objasne da je neobično da ima dva prezimena.

- Obilić je prezime i neuobičajeno je u našoj sredini da detetu to bude ime - kaže Milica Novaković.

Ona kaže da je u istoriji matične službe Savskog venca zabranjeno samo jedno ime.

- Odbijen je predlog da se dete zove Petar II, i tu odluku je potvrdio i drugostepeni organ - kaže Novakovićeva.

Čeda rekorder

Voljom roditelja, obožavalaca španskih serija, mnogo dece u Srbiji je dobilo ime Kasandra i Alehandro.

Srpsko državljanstvo po rođenju ima i jedan Napoleon, dok u komšiluku u jednom slavonskom selu žive braća Al Paćino, Armani i Versaće.

Neobična imena za svoju decu - Mihajlo Lajf, Jana Hart i Zora Fejt odabrao je i lider LDP Čeda Jovanović, ali za razliku od Đukanovića, nije imao problema da ih upiše u matične knjige rođenih.

Ni Tarzana Miloševića ime očigledno ne ometa da godinama obavlja funkciju gradonačelnika Bijelog Polja.

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

Kurir: Muke sa krštenjem Obilića

Izvor: Mondo, 08.Jun.2010

U opštini Savski venac odbili da dečaku upišu ime Obilić. Posle intervencije iz gradske uprave dete spremno za krštenje

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.