SEEMO zabrinut zbog pretnji novinarima u Hrvatskoj i Makedoniji

Izvor: Blic, 30.Maj.2015, 00:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SEEMO zabrinut zbog pretnji novinarima u Hrvatskoj i Makedoniji

Medijska organizacija Jugoistočne Evrope (SEEMO) izrazila je zabrinutost zbog napada i pretnji novinarima u Hrvatskoj i Makedoniji, kao i zbog slučaja srpskog novinara kome je onemogućen ulazak u Rusiju.

SEEMO je naveo da su u Hrvatskoj pre dva dana nepoznati napadači pretukli novinara i blogera Željka Peratovića, ovogodišnjeg dobitnika nagrade Hrvatskog novinarskog društva za istraživačko novinarstvo. Peratović je iz bolnice rekao da su ga napale tri osobe, koje su automobilom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << došle na njegovo imanje u Luki Pokupskoj blizu Karlovca, i da je dobio više udaraca u glavu.

U utorak je novinara hrvatske televizije Nova Domagoja Mikića napala osoba od koje je tražio intervju. Dan ranije Margetič je u svom poštanskom sandučetu našao omču za vešanje i jednu stranicu dokumenta u vezi s bankarskim skandalom koji je prošle godine ukraden iz njegove kuće.

U makedonskoj prestonici su 22. maja dve neidentifikovane osobe pretukle Sašu Ivanovskog, vlasnika portala Maktel, navodi SEEMO, dodajući da je Ivanovskom povređena glava. Nekoliko dana ranije Ivanovski se žalio da mu je zabranjen ulazak u klub poslanika pošto je premijera Nikolu Gruevskog pitao o kupovini luksuznog vozila.

Nekoliko nedelja ranije neko je spalio automobil poznatog makedonskog novinara Saše Ordanovskog.

SEEMO navodi i da je srpski novinar Stevan Dojčinović, koji radi za Istraživački projekat o organizovanom kriminalu i korupciji, zadržan bez objašnjenja 13. maja na moskovskom aerodromu i potom deportovan. Dojčinović je trebalo da održi predavanje na fakultetu za žurnalistiku.

Generalni direktor SEEMO Oliver Vujović ocenio je da slučajevi pretnji i napada pokazuju da je "novinarstvo veoma težak i opasan posao u Jugoistočnoj Evropi".

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Zabrinutost zbog napada na novinare

Izvor: B92, 30.Maj.2015

Medijska organizacija jugoistočne Evrope (SEEMO) saopštila je da je duboko zabrinuta povodom skorašnjih napada na novinare u Hrvatskoj i Makedoniji...Ova organizacija je izrazila i zabrinutost i zbog toga što novinaru iz Srbije nije dozvoljen ulazak u Rusiju...Srpski novinar Stevan Dojčinović koji...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.