Rode na niškim krovovima na putu ka jugu

Izvor: RTS, 25.Avg.2016, 20:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rode na niškim krovovima na putu ka jugu

Ovih dana jata belih roda preleću preko Srbije na putu ka jugu i toplijim krajevima. Te pomalo zagonetne ptice spadaju među ugrožene vrste kod nas, pa su zakonom zaštićene. Najviše ih ima u Vojvodini, ali poslednjih godina često se viđaju i u drugim krajevima Srbije, čak i u velikim gradovima, poput Niša, na krovovima kuća i električnim stubovima.
Telefon volontora "Zoo planeta" u Nišu zvonio >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je češće ovog leta jer su Nišlije posle gotovo svakog navremena i jačeg vetra tražile pomoć za mlade rode koje su ispale iz gnezda.

Prvo pitaju kako da im pomognu jer znaju da su veoma retke, pa onda čime se hrane da bi mogli da ih prehranjuju", kaže Dušan Stojanović, prdsednik Udruženja "Zoo planet".
Od 1.400 gnezdećih parova roda u Srbiji čak 1.100 je u Vojvodini. Mladi par ekipa RTS-a pronašla je u naselju "Nikola Tesla" u Nišu. Meštani ovde kažu da su doletele 21. marta, a da će najaverovatnije odleteti krajem avgusta.
A beba je u Nišu bilo. Od početka godine 1.600, prošle godine nešto više od 3.000.
"Pojava roda nas uvek oduševljava jer je prelepa velika ptica, atraktivna vrsta i kada se pojavi u gradu to zaista treba zabeležiti i čuvati", rekao je Danko Jović, rukovodilac Kancelarije Zavoda za zaštitu prirode u Nišu.
Ornitolozi kažu da im je saradnja sa žiteljima gradova dobrodošla kako bi zajedno sačuvali populaciju bele rode kod nas.
"Vrlo često i interesantno je to što oni o rodama zaista sve znaju - kada su doletele, koliko su godina tu, precizne datume kada idu, koliko ih je nastradalo i šata se sa njima dogodilo. Oni će uvek sve učiniti da te rode kao simbole sreće i blagostanja sačuvaju", kaže ornitolog Bratislav Grubač.
Dve mlade povređene rode ostaće u kampu niškog "Zoo plnaeta"  do proleća, kako bi sačekale nova jata koja će se i naredne godine gnezditi u Srbiji.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.