Izvor: Blic, 07.Dec.2016, 14:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ristivojević: Fakultet i Beljanski dele odgovornost zbog poništenog doktorata

Šef Katedre za krivično pravo Pravnog fakulteta u Novom Sadu Branislav Ristivojević izjavio je danas da je u slučaju doktorata advokata Slobodana Beljanskog odgovornost i na tom fakultetu - za izdavanje uverenja na osnovu kojeg mu je data diploma, ali odgovornost je i na advokatu Beljanskom koji je koristio tu titulu.

- Moj utisak je da se odgovornost deli. Mi jesmo krivi za to 2001, kao kuća. Ovako nešto ne bi smelo da se desi jednoj urednoj instituciji, ali okolnosti su >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << bile takve. Univerzitet izdaje diplomu, a fakultet izdaje uverenje o diplomiranju. Pretpostavljam da je odgovoran onaj ko mu je to uverenje izdao 2001. godine, ali taj čovek nije živ. Činjenica je da mi nismo znali o tome ništa - rekao je Ristivojević na konferenciji za novinare.

Ristivojević je bio na čelu komisije koja je prošlog meseca poništila doktorat Beljanskog, a kako je rekao, nisu ga zvali na konsultacije tokom tog procesa, niti su saslušali činjenice sa njegove strane povezane s tim slučajem.

Rok istekao 1992. godine

On je ponovio da je 1992. godine istekao rok za odbranu doktorata od pet godina, i dodao da su tada dva člana istupila iz komisije za doktorat, kao i da Beljanski nije imao ni status magistra, što je bilo potrebno za doktorat.

Po njegovim rečima, tokom sledeće odbrane, 2001. godine, na Pravnom fakultetu je bio "krizni štab", a situacija je bila "uzavrela", te se u tim okolnostima pojavila odluka o odobravanju odbrane "bez prijave doktorata i ocene kandidata".

- Da ste tada bili u ovoj prostoriji u kojoj sada sedimo, bilo bi vam jasno o čemu govorim. Atmosfera je bila uzavrela - rekao je Ristivojević i dodao da kao predsednik komisije nije kontaktirao ni s članovima prethodnih komisija jer "nisu više živi ili su u penziji".

Po njegovim rečima, sadašnje rukovodstvo Fakulteta je shvatilo da se Beljanski "lažno predstavlja kao doktor", jer je tužba s pečatom tog advokata uručena prošle godine, uz titulu "dr" koja "do tada nije korišćena".

Uzavrela atmosfera

Zamoljen da prokomentariše odluku Pokrajinske inspekcije koja je 2001. utvrdila da "ne postoji pravni osnov za poništavanje doktorata", Ristivojević je rekao da je obrazloženje bilo "neobično", navedena je "celokupna politička situacija".

- Inspekcije se ne bave politikom, već zakonom i morali su ovde da stoje članovi zakona za ovakvu odluku - rekao je Ristivojević, navodeći imena potpisnika tog dokumenta kao "gospođe Dobanovački i Pribiš".

Ristivojević je rekao da se nije postupalo po žalbi koju je Beljanski uputio Pravnom fakultetu i Dekanatu tog fakulteta, jer "nije označio organ kojem je žalba upućena" po pravilima upravnog spora.

Ocenio je pisanje medija o tom slučaju kao "dezinformacije, poluistine i kampanju protiv Pravnog fakulteta", posebno jer su neki mediji njega naveli i kao nekadašnjeg portparola Demokratske stranke Srbije.

Dodao je da je to jedini takav slučaj u istoriji Fakulteta, te da nisu proveravani doktorati drugih ljudi.

Beljanskom je 7. novembra stiglo rešenje o poništavanju doktorata, u kojem se navodi da je na inicijativu Katedre za krivično-pravne nauke, preispitana zakonitost njegovog rada "Jugoslovenski krivični postupak i međunarodni pravni standardi" koji je odbranio pre 16 godina, te da je utvrđeno da "ne postoji prijava za odbranu".

U rešenju piše da "zahtev za odbranu doktorske disertacijene ne može da se podnese neformalno, niti prećutno, već je u pitanju složena, propisima strogo predviđena procedura".

Rešenje je potpisao dekan Pravnog fakulteta Ljubomir Stajić.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.