Različiti jezici, zajednička proslava

Izvor: RTS, 20.Apr.2014, 21:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Različiti jezici, zajednička proslava

Uskrs se u Bečeju čestitao i na srpskom i na mađarskom jeziku. Različiti jezici, vere, nošnje, ali zajednička proslava praznika.

Na glavnom gradskom trgu u Bečeju, pravoslavci i katolici zajedno su proslavili Uskrs.

"Volimo da obeležavamo Uskrs zajedno, zato što bude puno radosti i veselja", kažu u Bečeju.

"Nije svejedno da li živimo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << jedan pored drugog ili živimo zajedno", ističe Ištvan Ačai i dodaje da se zajedničkim slavljem pokazuje da ipak Bečej živi zajedno.

Jedinstvena manifestacija u Srbiji, ali i regionu, privukla je i goste iz Hrvatske.

"Mislim da bi ovde trebalo da se pojavi čak i papa, čak bi trebalo da dođe i patrijarh zajednički da pokažu svetu kako može da postoji jedan suživot", smatra Zoran Prodanov.

U Bečeju živi gotovo isti broj Srba i Mađara. Ova manifestacija postala je tradicija.

Svaki put kada svi hrišćani slave Uskrs u istom danu, Bečejci se okupljaju na glavnom gradskom trgu, na kome su, jedna pored druge, pravoslavna i rimokatolička crkva.

Predsednik opštine Bečej Vuk Radojević kaže da Bečejci treba da budu ponosni na to što žive zajedno, jedni uz druge, u tolerantnim odnosima.

"I danas zapravo takvu poruku šaljemo, da je to nešto što je prava vrednost, što vredi negovati i da to želimo da prenesemo na one koji dolaze", istakao je Radojević.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.