RFZO: Ima dovoljno jeftinijih lekova, snabdevanje redovno

Izvor: RTS, 29.Jan.2015, 16:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RFZO: Ima dovoljno jeftinijih lekova, snabdevanje redovno

Snabdevanje lekovima sa pozitivne liste je kontinuirano i redovno, uključujući i skoro polovinu medikamenata sa te liste koji su početkom godine pojeftinili, rečeno je u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje (RFZO).
U Fondu tvrde da se sve apoteke sa kojima RFZO ima zaključen ugovor za lekove sa takozvane pozitivne liste, pridržavaju vladine odluke o najvišim cenama lekova, odnosno nemaju saznanje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da se promet nekog leka sa ove liste obavlja po višoj ceni, suprotno odluci Vlade, prenosi Tanjug.

Po pitanju lekova koji se propisuju i izdaju na teret sredstava RFZO-a, iz Fonda podsećaju da svaka apoteka sa kojom RFZO ima zaključen ugovor, prometuje lekove po identičnim cenama.
Potvrdivši da i u privatnim apotekama ima dovoljno lekova sa pozitivne liste, predsednik Skupštine Udruženja privatnih apotekara Srbije Dragutin Rajevac rekao je da se samo u sporadičnim slučajevima pojavi nestašica nekog leka ali da traje kratko, nekoliko dana.
Međutim, kako kaže cena tih lekova nije svugde ista, jer nemaju sve privatne apoteke ugovor sa Fondom.
Ako apoteka nema ugovor, ne dobija lekove po nižoj ceni, pa samim tim nemamo jedinstvenu cenu leka, rekao je Rajevac Tanjugu i naveo da se lično duže od 20 godina zalaže da imamo jedinstveno tržište ali i istu cenu leka u svim apotekama.
"Borim se da postoji samo jedna cena leka", rekao je Rajevac i podsetio da je u Evropi cena leka odštampana na kutiji. Tada, kako kaže, i pacijent zna da li ga neko krade ili ne.
On smatra da je nepravično što neki pacijenti kupuju lek a drugi dobijaju recept, tvrdeći da su ovi prvi zapravo kažnjeni.
Govoreći o petovalentnim vakcinama za decu i, kako mediji prenose, njihovoj nestašici, Rajevac ističe da ima apoteka koje koriste ovu situaciiju i "zidaju cene".
On podseća da se ove vakcine takođe nalaze na pozitivnoj listi i mogu ih dobiti deca u domovima zdravlja uz overenu zdravstvenu knjizicu ali su besplatne samo za bebe rođene posle 1. novembra 2014. godine.
Inače, roditeljski portal "Bebac" zatražio je danas od Ministarstva zdravlja i ministra Zlatibora Lončara da hitno urede oblast vakcinacije dece u Srbiji i obezbede da vakcine budu besplatne za svu decu.
"Zbog odluke da petovalentna vakcina 'pentaxim i 'infanrix' budu besplatne samo za decu rođenu posle 1. novembra 2014. godine, ispaštaju oni roditelji koji su vakcinaciju već započeli jednom od ove dve vakcine, a koji sad tu vakcinu ne mogu ni da kupe u apotekama, jer je nema dovoljno u slobodnoj prodaji", tvrdi taj portal.
Rajevac upozorava da je zbog kursa evra i "jakog" francuskog franka teško da cene ostanu istem šo bi, kako kaže "u nekom trenutku moglo da dovede do nestašica."

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.